IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закуска с гледка към Еверест

Луксозна хижа на най-голямата надморска височина в света предлага нов вид туристическо изживяване

12:50 | 09.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Koratour Facebook Page</em></p>

Снимка: Koratour Facebook Page

Къде се намира най-високо разположеният ресторант в света? От декември насам мястото е базовият лагер на връх Еверест в Непал, след като двама главни готвачи от Лондон решават да предприемат този дързък план, разказва Bloomberg.

Катрин Хелд планира кратки пътувания до Еверест за гостите си от декември насам. Те пътуват с хеликоптер от Катманду до южния базов лагер, където разглеждат околността за около 15 минути. След това с хеликоптера се насочват към близкия връх Конгде Ри, където на височина от близо 4000 м. е разположена Yeti Mountain Home – луксозна хижа, разположена на най-голямата надморска височина в света, която изкарва маси за частни пикници с гледка към Еверест.

Никола Шепардсъщо координира сутрешни пътувания до Yeti, но без спирка на базовия лагер, тъй като според нея рискът от лавини е твърде голям.

И двете резервират закуските на Еверест като част от по-големи пакети – най-често 10-дневни преходи из Непал – но изживяването може да бъде резервирано и самостоятелно. Хелд таксува по 10 хил. долара групи до 3-ма човек, а Шепард – 7163 долара за двамата. 10-дневните пътувания струват около 25 хил. долара.

Самата закуска е частна и включва бекон и наденички, кроасани и мармалад от непалски плодове, както и шампанско Moët & Chandon. Но всъщност човек не отива там заради храната, а заради незабравимата гледка.

„Това е най-близкото място до Еверест, без да си на самия връх“, казва Шепърд за Конгде Ри. „Никой не прави това на по-близко място“.

Хелд допълва, че по време на полета човек може да види четири от шестте най-високи върха в света: Лхотце, Макалу, Чо Ою и Еверест. А ако се окаже, че трябва да сте в хижата заради лошо време, ще ви бъдат дадени подходящи дрехи.

Непал е страна, която силно се нуждае от средства от туризъм. След земетресението с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, оставило почти 9000 загинали и 22 хил. ранени през 2015 г., страната положи невероятни (и успешни) усилия за възстановяване – а посетителите тепърва ще се завръщат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още