IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Samsonite напуска компанията след обвинения срещу счетоводните практики

Продавачът на къси позиции Blue Orca обвини Рамеш Таинуала и в манипулиране на автобиографията си

12:09 | 01.06.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Samsonite International обяви днес, че главният изпълнителен директор Рамеш Таинуала се е оттеглил, напускайки по-малко от седмица, след като продавач на къси позиции нападна счетоводните практики, включващи дружества собственост на семейството на Таинуала, и го обвини, че е фалшифицирал автобиографията си, съобщава Ройтерс.

Най-големият производител на куфари и чанти в света заяви, че Таинуала се оттегля по лични причини, но и че бордът е възприел сериозно обвиненията срещу академичните му постижения и напускането му е „от най-добър интерес за компанията и акционерите ѝ“.

Samsonite публикува и отговор от 9 страници на други обвинения, направени от новия продавач на къси позиции Blue Orca, повтаряйки позицията си, че твърденията са били едностранчиви и подвеждащи. Компанията добавя, че одиторът ѝ KPMG не е оттеглил одиторските си заключения и не е сигнализирал, че ще го направи.

Анализаторите похвалиха бързите действия, но тепърва ще се разбере дали Samsonite е направила достатъчно, за да разреши въпроса. Акциите ѝ поскъпнаха с 12% в петък, но все още са с над 10% надолу от атаката насам.

Макар да се смята, че компанията е направила правилния ход с промените в мениджмънта, това може да доведе до известна несигурност“, коментира Линус Ип, главен стратег във First Shanghai Securities.

Той добави, че заради оставката на Таинуала някои инвеститори може да сметнат, че част от обвинения са верни и ралито при акциите да е краткосрочно.

Таинуала не е отговорил веднага на искането за коментар в петък. Той каза за Ройтерс миналата седмица, че компанията поддържа „много високи стандарти“ на счетоводство и че „всички обвинения са злонамерени и неверни“.

Blue Orca, която бе основана миналия месец от базирания в Тексас продавач на къси позиции Сорен Андал, не е отговорила веднага на искането за коментар.

Освободената позиция ще бъде поета от главния финансов директор Кайл Гендро. Той е главен финансов директор на Samsonite от началото на 2009 г. Преди да се присъедини към нея е заемал различни финансови позиции в редица компании включително подкрепения от компания за рисков капитал стартъп Zoots и търговеца на дребно Specialty Catalog Corporation.

Samsonite, чиято пазарна оценка в момента е около 4,9 млрд. долара, каза миналия месец, че нетната печалба е скочила с 19%, а приходите – с 21% през първото тримесечие, основно в резултат на стабилните продажби от бранда Tumi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още