IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на движението #Me too?

Някои холивудски звезди угаснаха след обвинения в сексуален тормоз

14:30 | 30.12.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От церемонията на Гилдията на американските актьори отсъстваха набедени в сексуални посегателства звезди, припомня БТА. На Берлиналето се проведе дискусия за сексуалния тормоз в киното, телевизията и театъра. Кинофестивалът в Кан беше разтърсен от безпрецедентен протест на червения килим на 82 актриси, продуцентки и режисьорки, оглавен от председателката на фестивалното жури Кейт Бланшет.

Участничките в протеста поискаха равнопоставеност и край на сексуалния тормоз в киното. Числото 82 на участничките в протеста не беше случайно, защото едва 82 филма, режисирани от жени, са били включени в надпреварата за наградата "Златната палма" на феста в неговата 71-годишна история.

Венецианската Мостра стана обект на критики от "# Me too" заради "токсичната мъжественост" на конкурсната програма, в която имаше само един филм, режисиран от жена, и заради участието на продукции на обвинявани в сексуални посегателства режисьори. На венецианското архитектурно Биенале водещите архитектки Одил Дек, Джейн Ганг, Алисън Брукс, Фаршид Мусави, Бенедета Талябуе и носителката на наградата Прицкер Марта Торн организираха протестен флашмоб с призив за повече женско присъствие в архитектурата.

Кулминацията в света на шоубизнеса - церемонията по връчването на Оскарите, беше изцяло в плен на двете движения и всички изказвания там бяха посветени на каузите им.

Логично в годината на "# Me too" и "Времето изтече" за лауреати на Нобеловата награда за мир бяха избрани двама души, които се борят срещу сексуалното насилие, използвано като оръжие във военните конфликти, а именно гинекологът от Демократична република Конго Дени Муквеге, лекувал десетки хиляди жертви на изнасилвания, и язидката Надя Мурад, превърната в сексуална робиня от "Ислямска държава".

През 2018 г. имаше паметни речи и интервюта на активистки на "# Me too" и "Времето изтече". На Златните глобуси Опра Уинфри произнесе вдъхновяващо слово за жените, които са били достатъчно силни, за да надигнат глас срещу насилието от страна на мъжете. На церемонията на Гилдията на американските актьори Никол Кидман призова шоубизнеса да подкрепя жените, които най-после са започнали да "разказват своите истории".

На церемонията на "Ел" в чест на жените на Холивуд Лейди Гага заяви: "Ние, жените в Холивуд, сме гласове. Ние имаме дълбоки мисли, и идеи, и вярвания, и ценности за света и имаме силата да говорим и да бъдем чути, и да се борим, когато се опитват да ни принуждават да мълчим". Пред "Ню Йорк таймс" Мерил Стрийп заяви, че ще "бъде по-добре за мъжете, ако те започнат да уважават жените като равни на тях".

Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
де да бях на няква хранилка ... колко по лесно щеше да ми е, запомни ... аз съм този с чийто данъци твоите родители взимат пенсия докато ти миеш чинии в Холандия и си мислиш че си се "оправил", а всъщност си такъв *** който не може да си намери работа в България :):) .. нещо което не е много трудно да ти кажа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
julian12
преди 5 години
Аз не съм като теб на хранилка от чичо Сам... разбери, че на тоя свят има хора дето не чакат като теб да им подвърлят залък хляб. Нещастик си и такъв ще си отидеш от тоя свят. Целия форум ти обясни колко си Т_Ъ_П и продължаваш да пишеш. Ама така е, сиганетата и айшето гладни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 5 години
Нещо като твоя живот, цел живот ядеш от хляба на западняците в холандия, но плюеш по тях. :))) измekяр ли си да го опишеш. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
Цял свят знае как се става холивудска звезда. Тя отишла сама в хотелската му стая да преговарят и той я "насилил". "Га яди кифтета ни ривА, сиа що ривеш ***?!" МАсата там са к*рволяк и оная дърта чанта Мерил Стрийп и тя нищо не знаела. За малко да повярвам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
zelka007
преди 5 години
ха ха , Импе стига с това за белите мъже дето са все прецакани :))) , ти сам си решаваш дали ще си прецакан или не ... аз мисля , че откакто вкараха гей нишка в играта чрез кевин спейси пресолиха манджата :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още