IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личната кореспонденция между Джон Стайнбек и Джаки Кенеди отива на търг

В аукциона ще бъдат включени и лични дневници на писателя, в които той предвижда някои от проблемите пред днешното американско общество

20:24 | 04.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Кореспонденция между световноизвестния автор и носител на Нобелова награда за литература Джон Стайнбек и бившата първа дама на САЩ Джаки Кенеди ще бъде предложена на търг, съобщава Bloomberg.

В търга ще бъдат включени и лични дневници на Стайнбек, в които писателят с изненадваща далновидност предвижда част от проблемите, пред които е изправено американското общество днес.

„Всичко опира до търсене и предлагане“, казва Джудит Лоури, партньор в New York’s Argosy Book Store.

"Ако повече хора се интересуват от нещо, цената му се увеличава. В този случай в съкровищницата от писма, ръкописи и дневници на Джон Стайнбек, които предстои да бъдат предложени на търг, има съществена добавена стойност и това е актуалността."

„Има ръкопис с неговия подпис, където той засяга теми като етичното поведение и държавните служители в Америка“, казва Елайз Лърай, специалист от Heritage Auctions, които организират предстоящия търг на 24 октомври. „И в момента (в Америка) се говори за импийчмънт“, допълва Лърай.

Според нея актуалната тематика трябва да улесни продажбата на предметите. „Те ви дават вътрешен поглед върху преживяванията на Джон и са съпоствавими с това, което се случва днес“, отбелязва Лърай.

Търгът ще бъде само онлайн и нито един от лотовете няма предварителна оценка, а само начална сума за наддаване.

"Дневникът за загрявка" на писателя от 1946–1947 г., който той написал „по същия начин, по който футболист загрява преди мач“, е с най-висока начална цена от 10 000 долара, казва Лърай.

Според нея кореспонденцията между Джон Стайнбек и Джаки Кенеди е особено търсена. „Някои неща имат непреходна стойност“, обяснява тя.

"Най-важното е, че кореспонденцията би трябвало да е интересна",  казва Лърай. „Съдържанието определя значимостта на писмата. Но само подписът на Стайнберк струва няколкостотин долара“, допълва тя. 

"Но истинските колекционери биха искали писмо, което разкрива нещо, което никога не сте знаели", отбелязва Лърай.

Ако случаят е такъв, кореспонденцията между Стайнбек и Джаки Кенеди след убийството на Джон Кенеди може да се окаже особено ценна, ако не за колекционерите, то за феновете на Кенеди, обобщава Лърай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още