IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпите страници на старите книги

Някои инвеститори събират колекции от стари книги. А цените им се покачват по-бързо от стойността на някои акции

11:27 | 15.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Колекционирането на антикварни книги също е добра инвестиция.<i> Снимка: Lin Pernille Photography, лиценз: </i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><i><span lang="en-US">Creative Commons</span></i></a></p>

Колекционирането на антикварни книги също е добра инвестиция. Снимка: Lin Pernille Photography, лиценз: Creative Commons

„Интелектуални? Емоционални? Обогатяващи? Да, така е! Икономични? Не, в никакъв случай“. По този начин Дейвид Роуз, сериен предприемач, превърнал се в сериен инвеститор, описва инвестициите в антикварни книги. Самият той колекционира стари книги от повече от 25 години.

Във времена, в които в страха си от висока инфлация и държавни фалити инвеститорите влагат средствата си в злато и имоти, алтернативните стоки, като произведения на изкуството, антикварни стоки и книги също печелят привърженици. „Запалените колекционери днес харчат дори повече пари, отколкото преди няколко години“, признава и лондонският антиквар Пом Харингтън, цитиран от немското списание Wirtschaftswoche.

Всички, които имат излишни няколко хиляди евро, могат да се опитат да станат колекционери. Но преди това трябва да се информират подробно и да развият инвеститорско чувство за книжния пазар.

Антикварните книги могат да се отплатят добре на собственика си. Това показва и актуално проучване на френската верига за продажба на ползвани книги Librairie Sourget и банка Lazard. Който например е платил през 1977 г. еквивалента на около 17 хил. евро за философския и математически трактат „Разсъждение за метода” на Рене Декарт от 1637 г., е увеличил вложението си цели 14 пъти. За същото време американският индекс Dow Jones е повишил стойността си 12 пъти. Стойността на изследователската книга „Les Voyages de la Nouvelle France occidentale, dicte Canada“ на Самюел дьо Шамплен, писана през 1632 г., се е повишила от 3000 евро през 1949 г. на 203 хил. евро през 2007 г. (като се изчисти инфлационният индекс). 

Още в края на деветдесетте години колекционери и инвеститори откриват възможностите на френския книжен пазар. Но не само толкова редки екземпляри поскъпват, покачва се и цената на не толкова рядко срещани и стари книги.

В Германия и други страни от Западна Европа цените все още не са толкова високи, но също нарастват. „Намираме се в ерата на купувача“, казва дюселдорфският антиквар Кристоф Шефер. „Ако видим нещо наистина ценно, на всяка цена намираме нужната сума, за да го купим.“ Едва преди няколко седмици той успява да продаде вероятно най-голямата колекция от книги на Хайнрих Хайне – „за стойността на нов Фолксваген Пасат“, както казва самият той. Ако Хайне беше французин, а не германец, Шефер щеше да прибере от сделката между 500 хил. и 750 хил. евро – тоест сума, с която би могъл да купи до 20 нови автомобила. Също толкова скъпи са и произведенията на британски и американски автори. Добра антикварна книга на немски струва десетократно по-малко от аналогична книга на френски или английски.

Но и на немския пазар все пак има ценни екземпляри. Поколението колекционери от петдесетте години на миналия век бавно отмира и така някои многообещаващи книги се появяват на пазара от наследниците. Дюселдорфският адвокат Георг Милър е оставил на наследниците си през 2008 г. оценена на милиони евро колекция от немска и европейска литература, която започнал да купува през шестдесетте. Сега тя се продава парче по парче от берлинския антиквар Волфганг Бреклайн.

Според добре известния в бранша швейцарски антиквар Хериберт Теншерт в момента си заслужава да се инвестира в първите издания на немски книги, датиращи от XV до XX век. „Защото все още могат да се намерят книги на немски, които на френски или английски отдавна не се предлагат на пазара“, аргументира се търговецът.

Въпреки всичко това лаиците не бива да се втурват през глава в това съревнование. В тази област няма брокери или агенции, колекционерите трябва да се образоват сами. А има толкова много неща, за които трябва да се внимава - първо издание ли е предлаганата книга, или дори е ръкопис? Какво е състоянието й? Каква е действителната й стойност? Най-общ отговор на последния въпрос в много случаи може да се намери в интернет на платформите за продажби като Abebooks или ZVAB. Там повечето антиквари също предлагат стоката си онлайн.

В повечето случаи обаче решаващи за цената се оказват детайли. Така например оригиналният предговор на книгата на Хайнрих Хайне „Френска действителност“ от 1832 г. е бил заличен от пруската цензура. Екземпляри от отпечатан във Франция предговор към предговора са много редки и струват 5000 евро. Без френския предговор цената в момента е по-ниска от 1000 евро.

В най-общия случай важат и простите правила – състоянието на книгата трябва да е безупречно – както на самите страници (нито една не трябва да липсва), така и на корицата. Известен предшестващ притежател покачва допълнително стойността.

Тези, които са се съсредоточили върху колекционирането на творби от XX и XXI век, трябва да се убедят, че оригиналните предпазващи корици са налице. Може да звучи странно, но именно те понякога носят до 95% от цялата стойност на книгата. Ако екземпляр с предпазваща корица от издадения през 1939 г. епичен роман „Гроздовете на гнева“ на Стайнбек днес струва 17 хил. долара, то липсата на такава корица смъква цената до 500 долара.

Впрочем модерните класици като Стайнбек качиха неимоверно цената си през последните няколко години. Така например екземпляр от първото издание на първата книга за Джеймс Бонд - „Казино Роял“ на Ян Флеминг от 1950 г. е струвал 2000 британски лири през 1990 г. Днес цената вече е 30 хил. лири. Особено ценни са и първите книги за Хари Потър. Една от първите 500 книги, отпечатани през 1997 г., днес би струвала 30 хил. паунда.

Добра инвеститорска стратегия е да зададете необичайно мото на бъдещата си колекция, съветва начинаещите инвеститори Wirtschaftswoche. Може да събирате произведения на един-единствен автор, или пък известни филмирани вече книги, готварски книги, или дори специализирана научна литература. Колкото по-необичайна е колекцията, толкова по-голям е шансът някой ден да я продадете цялата, и то на добра цена. Теншерт предлага няколко подобни цялостни колекции. За сборник от 1500 френски книги от XVIII век той иска... 15 милиона евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още