IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското издателство Bertelsmann придобива напълно Penguin

По този начин германската компания се завръща към традиционните си бизнес корени

11:42 | 18.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Базираната в Гютерсло германска медийна компания Bertelsmann купува 25-процентов дял в Penguin Random House, което ще я направи единствен собственик на най-голямата компания за издаване на книги в света. Тази стъпка отне две години и половина, след като Bertelsmann увеличи дела си от 53 на 75 процента. По онова време не се коментираше пълно поглъщане - миноритарният собственик, британската медийна група Pearson запази една четвърт от акциите.

Изкупната цена за останалите 25 процента е 675 милиона долара, предава Bloomberg. За сравнение: през лятото на 2017 г. двамата собственици се договориха за обща оценка на компанията в размер на 3,55 милиарда долара. По това време Bertelsmann плати изкупна цена от 780 млн. долара за 22-те придобити процента. Сега анонсираната сделка подлежи на официално регулаторно одобрение. Очаква се трансакцията да приключи през второто тримесечие на 2020 г. 

„Увеличението до 100 процента е крайъгълен камък за Bertelsmann“, каза в сряда сутринта Томас Рабе, изпълнителен директор на германската медийна компания. „Ще продължим да разширяваме Penguin Random House през следващите няколко години чрез органичен растеж и придобивания“. Книжният бизнес е част от идентичността на Bertelsmann. „Сделката е икономически привлекателна за нас и нашите акционери, тъй като делът на акционерите на Bertelsmann в консолидираната печалба ще се увеличи с над 70 млн. евро годишно", каза още Рабе, цитиран в прессъобщение.

Книжният бизнес е предприемаческият корен на основания през 1835 г. издател на книги от Гютерсло. Увеличавайки дела на компанията, главният изпълнителен директор Рабе укрепва собствената основна дейност на компанията.

По традиция Bertelsmann залага на притежаването на пълните дялове в своите осем дъщерни дружества. Така например групата притежава 100 процента от издателската компания Gruner + Jahr, Printing Group и музикалното дъщерно дружество BMG. Делът в компанията с най-високи приходи, RTL Group, е 75 процента. Доставчикът на услуги Arvato беше стопроцентово дъщерно дружество на Bertelsmann до миналата година. Част от CRM бизнеса на Arvato обаче беше преместена в съвместно предприятие с мароканската Saham Group.

„Книгата има бъдеще“

Книжният бизнес се развива добре. През миналата година приходите на Penguin Random House нараснаха с 1,3 процента до 3,4 млрд. евро. Това прави дъщерното дружество за книги една от най-силните бизнес област на отчитащия 17 млрд. евро годишен оборот концерн. Оперативната Ebitda на Penguin Random House също се увеличи с 1,3 процента до 528 милиона евро, а маржът на Ebitda достигна 15,4 процента.

„Пълното придобиване на Penguin Random House подчертава убеждението на Bertelsmann, че книгите  и четенето имат светло бъдеще и компанията може да се разраства през следващите няколко години", заяви в сряда Маркус Доле, изпълнителен директор на Penguin Random House.

Penguin Random House се състои от 250 независими издателства, включително по-известните европейски компании  C. Bertelmann, Goldmann, Heyne, Knaus и Siedler. Сред писателите на групата са автори на бестселъри като Джон Гришам и Дан Браун, но също и бившото президентско семейство на САЩ Мишел и Барак Обама. Един от първите големи успехи на Доле беше публикуването на книжната поредица „Петдесет нюанса сиво“.

Късмет той извади и с придобиването на мемоарите на Мишел Обама. От публикуването на нейната автобиография „Becoming. My Story” на 13 ноември 2018 г. са продадени повече от 11,5 милиона копия по целия свят (всички формати от печат, вкл. електронни книги и  аудио книги), включително 7,5 милиона книги само в САЩ и Канада. Успехът на бившата първа дама на САЩ е толкова голям, че през есента на 2019 г. дори се появи съпътстваща книга. “Becoming: A Guided Journal for Discovering Your Voice” има за цел да насърчи читателите да мислят за собствената си история, цели и надежди. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още