IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Red Bull е продала по един кен на почти всеки човек на Земята през 2019 г.

Продажбите са нараснали до рекордните 7,5 млрд. кена в световен мащаб

11:29 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Източник: Simon Dawson/Bloomberg

Продажбите на Red Bull се увеличиха толкова много през изминалата година, че австрийският производител на енергийни напитки можеше да снабди почти всеки човек на земята с кен от своята едноименна напитка, съобщава Bloomberg.

Продажбите нараснаха до рекордните 7,5 млрд. кена в световен мащаб през 2019 г., задвижвани от растежа на развиващите се пазари като Бразилия, Индия и Африка, заявиха от компанията, която също така спонсорира екстремни спортове. За сравнение населението на света достигна близо 7,7 млрд. души.

Приходите на компанията се увеличиха с 9,5% до 6,1 млрд. евро (6,6 млрд. долара). Печалбата не беше оповестена, но според уебсайта на компанията тя също се е покачила до рекордни нива. През 2019 г. Red Bull разпредели повече от половин милиард евро печалба сред своите акционери.

Базираната в Австрия компания е притежание на семействата на Дитрих Матешиц и Чалео Ювидия. Тайландският предприемач Ювидия обединява сили с Матешиц през 1987 г., след като австрийският маркетинг факир открива енергийната напитка, продавана от фирмата на Чалео, докато търси начин да противодейства на умората от часовата разлика по време на служебно пътуване.

Благодарение на тонизиращата напитка, която предлагат, двамата стават милиардери, като Матешиц е най-богатият човек в Австрия с 12,4 млрд. долара богатство, според индекса на Bloomberg Billionaires.

Според последните резултати Red Bull е продала средно пo повече от 20 млн. кена от едноименната напитка през всеки ден на 2019. Това прави около 850 000 продадени кена на всеки час. Растежът е най-бърз в Индия, като продажбите там са се увеличили с 37%, в Бразилия, където са се увеличили с 30%, и в Африка - с 25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още