IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо твърде малко институции използват българската форма на кирилица?

Впечатленията на чуждестранните дизайнери към нашата азбука са различни, твърди Борил Караиванов

18:27 | 24.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавната администрация изостава в използването на българската форма на кирилица. Сайтовете на институции като Министерски съвет, Президентството и Народното събрание използват вместо това традиционната форма на кирилица. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Борил Караиванов, дизайнер и един от създателите на инициативата "За българска кирилица".

„В Президентството, Министерския съвет, Народното събрание все още не се използва българската форма на кирилица, но подозирам, че е въпрос на време. Ако преди нямаше достатъчно безплатни шрифтове, то сега това не е  проблем“, каза експертът. 

През 2014 г. Борил Караиванов стартира инициатива "За българската кирилица", чиято цел е да популяризира българската форма на кирилицата в обществото.

"Ние насочихме вниманието си към професионалистите. Преди това нашите професори основно търсеха подкрепа от държавата, но без успех. Ако дизайнерът знае разликите, то той би направил съответната промяна“, добави той.

"През последните години типографията стана тренд. Всички дизайнери осъзнаха важността на текста и това той да бъде оформен по грамотен начин", добави още Борил Караиванов.

Впечатленията на чуждестранните дизайнери към нашата азбука са различни.

„Руските дизайнери са традиционалисти. Те имат по-дълга традиция в областта на шрифтовото изкуство и за тях това са революционни промени. От друга страна за западните дизайнери българската форма на кирилица е по-логичната и разбираема азбука. Тя следва принципите, по които се развива и тяхното изкуство“, каза още гостът.

От думите му стана ясно, че основната разлика между руската и българската форма на кирилицата са малките знаци.

"При нас те са различни, тъй като през последните 100 г. в науката се разпространи мнението, че формата на печатните знаци са следствие на ръкописната традиция. В повечето шрифтови системи за един звук има няколко графични знака.

Оказва се, че ние обозначаваме звука с няколко различни картини. При традиционната форма на кирилица малкият знак е намален главен знак", каза експертът.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още