IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-публичният развод във футбола

Една организация, изградила голяма част от съвременната си идентичност около двамата исполини Лионел Меси и Кристиано Роналдо, се сблъсква с живота след тях

19:35 | 06.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/ALEJANDRO GARCIA</em></p>

Снимка:  EPA/ALEJANDRO GARCIA

ФК Барселона прекарa голяма част от изминалата година в опит да убеди себе си и всички останали, че Лионел Меси ще остане в клуба. В края на краищата това беше единственият клуб, който Меси познаваше като професионалист - мястото, където се бе преобразил от малолетен тийнейджър в един от най-великите футболисти на всички времена.

И въпреки че Меси се бе разочаровал достатъчно, за да каже, че иска да напусне миналото лято, Барса твърдеше, че ще премести „небето и земята“, за да го задържи.

Не беше достатъчно, пише The Wall Street Journal.

Барселона обяви официално в петък, че 34-годишният Меси ще стане свободен агент, след като изпадналият във финансови затруднения клуб не успя да намери начин да плаща пищната му заплата и в същото време да спазва правилата на испанския футбол. 

Смята се, че годишната заплата на Меси е около 160 млн. долара според копие от последния му договор, който изтече в испанската преса по-рано тази година. Но правилата на LaLiga, предназначени да поддържат клубовете устойчиви, ограничават заплатите до определен дял от техните приходи - а Барселона, която наскоро имаше дълг от над 1 милиард долара, изпадна в най-дълбоката си икономическа криза за последните години.

„Въпреки че Барселона и Лионел Меси постигнаха споразумение и ясното намерение на двете страни е да подпишат нов договор днес, това не може да се случи поради испанските правила на LaLiga относно регистрацията на играчи“, заявиха от клуба.

„И двете страни дълбоко съжаляват, че желанията на играча и клуба в крайна сметка няма да бъдат изпълнени“.

Меси, спечелил четири титли в Шампионската лига и шест Златни топки, на практика не бе играл за Барселона повече от месец. Клубът разреши договора му да изтече в края на юни и се надяваше да намери допълнителна „вратичка“ в правилата, като го регистрира като нов играч.

След като този трик се провали, Барселона нямаше други възможности. Въпреки че все още има шанс клубът да се опита да накара силово LaLiga да промени регламента, въпросът вече е извън неговите ръце. За разлика от миналото лято, вече не е въпрос на убеждаване на Меси, че клубът може да се конкурира отново на европейската сцена, или че ще пристигнат нови играчи, за да подсилят състава. Това, което някога бе просто борба за власт в Барса, сега представлява най-публичният развод във футбола.

Периодът на едногодишния развод започна през август миналата година, когато Меси изпрати официално писмо - сега известно като „The Burofax“ - до клуба, в което го информира, че иска да използва клауза за почивка в договора си. Скоро след това стана ясно, че крайният срок да направи това е изтекъл и всеки потенциален нов клуб ще трябва да похарчи около 700 млн. евро, за да го извлече. Тогава Меси се съгласи да остане и да изпълни последната година от договора си, но неговото изказване за Барселона си остана.

„Исках да си отида, защото мислех да се насладя на последните си години във футбола“, каза тогава Меси.

И на фона на решението на Меси сега е напът да се подпечата ново споразумение между испанската LaLiga и компанията за частен капитал CVC Capital Partners. Сделката предвижда лигата да продаде 10% от дела си в нова компания, която контролира търговските интереси - включително телевизионните права - на първите две дивизии на испанския футбол за около 3 млрд. долара. По-голямата част от тези пари ще отидат за облекчаване на финансовата криза, пред която са изправени клубовете, след като стадионите им останаха празни в продължение на 18 месеца.

Барселона и Реал Мадрид заявиха в четвъртък, че ще се противопоставят на сделката, като се аргументираха, че отборите не са били правилно консултирани. Но LaLiga, която изисква само мнозинството от клубовете да ратифицират сделката, няма нужда от тяхната подкрепа. Така една организация, изградила голяма част от съвременната си идентичност около двамата исполини Меси и Кристиано Роналдо, които се припокриваха игрово в Испания между 2009 и 2018 г., сега се сблъсква с живота след двамата. 

Напускането на Меси сега ще предизвика международна битка сред малкото клубове на планетата, които биха могли да си позволят да го привлекат. И тъй като европейските футболни клубове са финансово силно разколебани от глобалната пандемия, броят на вероятните дестинации може да се преброи с пръстите на едната ръка.

Пари Сен Жермен, клубът с дълбоки джобове, подкрепен от подразделението на суверенния фонд на Катар, е един от вариантите. Той не само може да отговори на изискванията на договора на Меси, но също така да му предложи шанса да играе за аржентински мениджър, Маурисио Почетино, със силни връзки с родния клуб на Меси - Нюелс Олд Бойс.

Феновете, опитващи се да прочетат бъдещето, вече бяха видели публикувана през последните дни снимка на Меси със звездите на Пари Сен Жермен Неймар, Анхел ди Мария и Марко Верати. Меси и Неймар играха заедно в Барселона, когато клубът за последно спечели Шампионската лига и в миналото твърдяха, че биха искали отново да бъдат съотборници.

 Неймар (вляво) и Меси - ще ги видим ли в един отбор отново?

Другата опция за подпис на Меси през последните години е Манчестър Сити. Не само че има ресурсите да му плати - Сити е собственост на член на кралското семейство на Абу Даби, - но в клуба работят хора от бившата Барселона, които са играли ключова роля във възхода на Меси преди повече от десетилетие - от мениджъра Пеп Гуардиола до техническия директор Чики Бегиристайн.

Времевият период обаче за преминаване към актуалния английски отбор изглежда грешен, дори Сити да прекара последните няколко лета, правейки дискретни запитвания за статуса на Меси. През тази седмица клубът се съгласи да отдели около 140 млн. долара, за да привлече плеймейкъра Джак Грелиш от Астън Вила.

За втори път за последните две години Меси ще вземе решение, което ще оформя последните му години във футбола – поне като играч. Но едва сега това, което изглеждаше немислимо в продължение на близо две десетилетия, е най-вероятният вариант: той да завърши кариерата си някъде другаде, а не в Барселона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още