IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов проект ще превърне "Софийски арсенал" в място за култура и предприемачество

Идеята е да привлечем млади творци и да измислим бизнес модели, посочиха министрите на културата и икономиката проф. Велислав Минеков и Кирил Петков

18:31 | 09.08.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(88, 88, 88); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

По нова концепция ще се довърши ремонтът на сградата на музея „Софийски арсенал - музей на съвременно изкуство“, за да се разширят нейните функции, свързани с изискванията на съвременните форми на изкуството и арт мениджмънта. Това съобщиха министърът на култура проф. Велислав Минеков и министърът на икономиката Кирил Петков.

"Това трябва да стане един съвременен център за изкуство. В най-скоро време ще направим усилия да направим нещо действащо", посочи Минеков.

Културен бизнес модел

Кирил Петков се надява този проект да съчетае икономика и култура.

„Културата сама по себе си е много важна, но за да бъде устойчива тя, трябва да бъде част и от икономиката. Надяваме се предприемачи в културата също да имат място "под този покрив". Това означава хора на изкуството да мислят не само за самото изкуство, но и за неговата реализация и икономическа стойност по начин, който да им даде независимост в бъдеще", заяви министърът.

По думите му културата може да бъде самоиздържаща се, ако е направена по смислен начин.

"Част от нашата идея е да привлечем млади хора в изкуството, едновременно с млади предприемачи, които да помислят за бизнес модели за създаване на нови стартъпи, свързани с култура и предприемачество. Много се надяваме това да е първият център, който да дава възможност за това преплитане между предприемачество и култура", допълни Петков.

Той даде за пример изкуството на Кристо и Жан Клод, чиито проекти изцяло са се самоиздържали по бизнес модел, който да им дава самостоятелност и от държава, и от спонсори.

Проф. Минеков вярва, че чрез този център ще има още една възможност за подпомагане на младите талантливи български творци, излизащи от Художествената академия.

„Трябва да дадем шанс на най-достойните да не остават на улицата, посочи министърът на културата. – В България липсва нещо, което твърде често се отразява на хората, които искат да се занимават с този занаят. Виждали се в Европа как се подпомагат млади хора с ателиета, фабрики, зали и стипендии.“

Проф. Минеков настоява хората със способности да бъдат поощрени, след като завършат.

Той пое и специален ангажимент. „Ще говоря с бъдещия директор на фонд „Култура“ и с управителния съвет, ще настоявам една определена сума да се насочи за стипендии, които в чужбина обхващат дори повече от 10 години, но да започнем поне с три и пет годишни“, каза културният министър.

Бъдещето на „Софийски арсенал - музей на съвременно изкуство“ той вижда не само като галерия, а място, което да привлича повече публика.

„Тук има възможности за всякакъв вид прояви – камерни концерти, филмови фестивали и конкурси, може да се ползва и като конферентна зала. На тавана има подходящи помещения за ателиета", коментира Минеков.

Преплитане на изкуство и култура

Петков обяви, че ще разговоря с компании, които искат да инвестират в младите хора в изкуството, както и с частни фондации, като идеята е „да съберем обществото – от едната страна да е държавата, а от друга частната инициатива“.

Проф. Минеков напомни, че корпоративното меценатство е непознато в България, но този проект ще бъде крачка в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още