IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само ваксинирани ще може да се возят на круизните кораби на Disney

Disney Cruise Line стана първата круизна компания, която въведе задължение за ваксина за пътници на възраст 5 и повече години

22:56 | 19.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Дните на водене на неваксинирани деца на борда на круиз корабите отминават. В сряда Disney Cruise Line стана първата круизна компания, която въведе задължение за ваксина за пътници на възраст 5 и повече години, предава Bloomberg.

Правилата се прилагат за всички кораби, заминаващи на или след 13 януари. Дотогава ще продължат да се прилагат съществуващите правила, които изискват децата да покажат отрицателен PCR тест, направен преди заминаване. Съгласно настоящите ограничения всеки, който навърши 12 години в рамките на пет седмици от датите на заминаване, има свобода на действие и се очаква подобни разпоредби да се прилагат за 5-годишни деца, които празнуват скорошни рождени дни.

Круизната линия в момента изисква всички гости над 12 години, които нямат противопоказания, да бъдат ваксинирани. Пътниците с противопоказания пък трябва да представят документ за отрицателен тест за Covid, направен между 3 дни и 24 часа преди пътуването.

За по-малките деца, които все още не са достигнали възрастта, от която ваксинирането е разрешено, важат изискванията за тестване. Изискванията на Disney са в противоречие със законите във Флорида, според които могат да се налагат глоби на компании, задължаващи служителите си да се ваксинират.

Въпреки че круизните линии обикновено изискват ваксини за всички отговарящи на условията гости, като неваксинираните лица подлежат на ограничения, нито една голяма круизна линия не анонсира планове да последва примера на Disney. Само една компания, Carnival Corp., първоначално отговори на молбите за коментар пред Bloomberg, като заяви, че решението за разширяване на задължителната ваксинация с цена между 5- до 11 години, ще бъде оставено на ръководителите на всяка от нейните девет отделни круизни линии.

Часове след съобщението на Disney говорител на Norwegian Cruise Line потвърди, че компанията ще разшири настоящата си политика за допускане само на ваксинирани гости на борда, без възможност за тестване.  Досега на деца не бе разрешено да плават.

„Предвид последните здравни актуализации относно разширяването на възрастовите критерии за получаване на ваксинация, очакваме с нетърпение да посрещнем тези по-млади гости отново на борда“, каза говорителят. Ваксината на Pfizer беше одобрена от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ за употреба при деца от 5 до 11 години на 2 ноември.

Ричард Фейн, главен изпълнителен директор на Royal Caribbean, беше категоричен привърженик на задължителната ваксинация и заяви на медийни събития, че очаква да изисква това за всички клиенти, когато това стане допустимо. Не са въведени обаче планове за разширяване на текущите политики на компанията, които в момента обхващат само посетители на възраст 12 и повече години.

Остава да се види как разширените мерки ще се отразят на операциите на Disney Cruise Line, включително и позволеното за повторното отваряне на такива популярни удобства като детските клубове, които все още са затворени в съответствие с протоколите за Covid-19. Гости, които предпочитат да не спазват новите правила, ще могат да анулират пътуванията си без наказателна такса до 1 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още