IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгени Харамлийски: В България има 370 винарски изби

През последните десет години потребителите в страната направиха огромен скок в своите познанията за виното, твърди изпълнителният директор на "Домейн Бойар"

18:01 | 17.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много неща се промениха на пазара на вино през последните 30 години - бизнесът много се раздроби, но така или иначе първите десет компании държат 65% от пазара. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Евгени Харамлийски, изпълнителен директор на "Домейн Бойар". 

По думите му винарските изби в България вече са 370, а конкуренцията расте. 

През последните десет години потребителите в България направиха огромен скок в своите познанията за виното, станаха изключително придирчиви, посочи още той. Това оказа положително влияние върху избите, които също се стремят да правят все по-добри и по-добри вина, каза гостът. 

"В България вече свободно се предлагат вина от цял свят и ако преди години това бяха вина преди всичко от високия сегмент, сега вече се предлагат и вина от ниския ценови сегмент - чужди, нелоши вина. Въпреки всичко, делът на вносните вина е едва около 15-16%. Все още българското вино е на почит - особено червеното българско вино. От вносните се предпочитат предимно белите вина и розетата",обясни Харамлийски.

По думите на госта е трудно да се каже какъв е обемът на винения пазар в България. "По наши оценки над 50% от пазара е в т. нар. сив сектор. Гроздето се преработва от нелицензирани производители, като не говорим за домашно производство от примерно 200 литра вино, а за 2-3-4 тона вино, които след това се продават. Те по никакъв начин не могат да бъдат засечени от статистиката. Иначе, официалното производство на вино в България е около 110 млн. литра, от които 30 млн. отиват за износ и 80 млн. остават на вътрешния пазар. Средната цена е не по-висока от 4 лв. на литър, което прави обем от 320 млн. лв., но пазарът вероятно е поне два пъти по-голям", каза експертът.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още