IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криминални игри с деца

Независимо дали Камила Валиева е била използвана, или сама е взела решението за допинга, би било престъпно да се състезава отново другата седмица

21:47 | 11.02.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

„Искаме да дадем възможност на едно ново, младо поколение чисти руски спортисти да участват в Олимпийските игри и да бъдат посланици на нов, чист руски спорт“.

Това заяви Томас Бах преди Олимпийските игри в Пьонгчанг през 2018 г., първите зимни игри след мащабната руската измама в Сочи. Четири години по-късно най-изявеният представител на младото поколение има огромен проблем. Думата „чист“ трябва да бъде заличена в случая на Камила Валиева. Положителен резултат за триметазидин - лекарство за сърце, което се приема при ангина пекторис (известна още като стенокардия или гръдна жаба). Смята се, че медикаментът подобрява притока на кръв.

Камила Валиева е на 15 години и е „защитено лице" според правилата на Световната антидопингова агенция (WADA). От преценката на Международния спортен арбитражен съд ще зависи дали на най-добрата фигуристка в света ще ѝ бъде позволено да участва в надпреварата на жените във вторник. Адвокатите ще трябва да отговорят на въпросите как лекарството е попаднало в тялото на Валиева и каква е нейната вина.

Кодексът на WADA има за цел да удари заговорниците и да защити децата. На този, който е приложил веществото на Валиева, ще бъде наложена забрана за четири години. Може ли да се намери някой, който да приеме наказание, докато Валиева се състезава за златото? Може ли да се намери друго благоприятно обяснение?

Тестът, резултатът от който бе оповестен в петък, поставя началото на познатата битка, която противопоставя Русия на голяма част от световната спортна общност заради допинг нарушенията. На Русия вече е наложена забрана за участие в международни спортни състезания заради грандиозната схема за държавно спонсорирано приемане на допинг по време на Олимпийските игри в Сочи през 2014 г.

Новият случай поставя една от най-талантливите състезателки по фигурно пързаляне, 15-годишната Валиева, в центъра на водовъртеж - точно след като спечели един златен медал и точно преди да бъде напът да спечели още един, изпълнявайки цели три четворни скока в една програма. Остава открит въпросът кой е спечелил заветната отборна титла: Руският олимпийски комитет или може би вторият в класирането - САЩ. И гарантира, че подготовката за състезанието на сингъл жени следващата седмица - може би най-значимото събитие на игрите - ще бъде обгърната от съдебни дела, коментира The Wall Street Journal.

Клаузата за закрила на деца и хора, които нямат умствена представа за действията си, не е измислена току-така. А във фигурното пързаляне реалността е такава - 15-годишните се състезават от почти десет години, тоест – още от деца. Най-добрите, като Валиева, се тренират в Русия от Етери Тутберидзе, носителка на медали, която се гордее, че ги тренира „без състрадание". За съжаление, и ние в Европа знаем твърде добре, че треньорите и официалните лица могат да бъдат готови да рискуват здравето на непълнолетните в името на медалите.

Случаят повдига и въпроси за получаването на резултатите от тестовете във възможно най-неподходящия момент за всички състезатели в един от най-популярните и престижни спортове на Олимпийските игри. Той се случва и в момент на засилено геополитическо напрежение между Русия и Запада, тъй като международните спортни организации са изправени пред нови тежки въпроси относно твърдостта на антидопинговата позиция на Русия и нарастващата загриженост за благосъстоянието на децата спортисти по-специално.

Технически погледнато, Русия дори не участва в Олимпийските игри. Международната забрана означава, че нейните спортисти се състезават не под руското име и флаг, а под това на Руския олимпийски комитет. Преди това руските официални лица наричаха спирането на Русия от участие „политически мотивирано“. А международните спортни органи бяха обвинени в плахост пред многократните нарушения на правилата.

В петък РОК заяви, че ще предприеме „всеобхватни мерки", за да защити отбора и да запази златния си медал в състезанието по фигурно пързаляне. Той също така предположи възможна конспирация срещу руския отбор, като постави под въпрос момента на пристигане на резултата от теста - ден след като отборът спечели златото в Пекин - и това, че за анализа му са били необходими около 45 дни.

„Много е вероятно някой да е задържал тази проба до края на отборния турнир по фигурно пързаляне", заяви Станислав Поздняков, президент на РОК.

Кремъл говори за недоразумения и подкрепя фигуристката без „ако“ и „но“.
Москва предложи „абсолютно неограничена” подкрепа на Валиева. В петък тя излезе на официалната тренировка с множество падания в свободната си програма, след което скри лицето си в потник с качулка, докато минаваше покрай репортерите на излизане.

„Казваме на Камила: „Камила, не крий лицето си, ти си руска жена, ходи гордо навсякъде и, най-важното, говори и побеждавай всички“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от държавната информационна служба ТАСС.

Въпросът обаче е не по-малко важен за официалните лица в САЩ и други страни.

„За нас това не е толкова въпрос на медали, а повече на защита на неприкосновеността на честния и чист спорт и търсене на отговорност от онези, които не спазват олимпийските ценности“, заяви Кейт Хартман, говорител на Олимпийския и параолимпийския комитет на САЩ.

Травис Тайгарт, ръководител на американската антидопингова агенция, също разкритикува забавянето на резултата на Валиева.

„Това е катастрофален провал на системата“, каза той. „Това е ужасен набор от факти, които лесно можеха да бъдат предотвратени“.

Акредитираната шведска лаборатория, която е обработила теста на Валиева от 25 декември, заяви, че не може да коментира висящо дело.

А МОК настоява, че е действал адекватно по отношение на РОК и всички негови състезатели. „Ние не предприемаме масови действия срещу групи хора, а срещу отделни лица", заяви говорителят на МОК Марк Адамс пред репортери в петък. „Не бихме съдили цял клас хора и не бихме ги изхвърлили“.

„Основният принцип на МОК е, че трябва да бъдем политически неутрални", каза той. „В тези случаи не се прекланяме пред никоя страна“.

Случаят на Валиева подчертава структурен проблем с допинга в Русия, датиращ от съветско време, казва пред WSJ Лукас Обен, изследовател в Paris-Nanterre University, който се занимава с руския спорт и политика.

„Проблемът е в структурата на спортната система в Русия, в която хората на върха изискват по-добри резултати, а тези под тях трябва да ги постигат, подобно на пирамида", казва Обен. „Те се борят срещу самите себе си и срещу своята история“.

Скандално е как Русия очевидно е успяла да забави оценката на допинг теста на Валиева в края на декември. Пробата е транспортирана в продължение на повече от месец от Санкт Петербург до Стокхолм, за да бъде изпратена в независима лаборатория за допинг. Разрешени се максимум 20 дни. Положителният резултат излезе само ден след златото на Русия в отборното състезание. Камила Камила

На рускинята, независимо дали е талант на века или не, никога не трябваше да ѝ бъде позволено да се състезава на игрите. Сега дори МОК забеляза, че е бил измамен от руснаците, и завежда дело.

И така - не знаем какви са обстоятелствата, довели до случая „Валиева“. Но индикациите ни карат да се опасяваме от най-лошото: Русия вече си има традиция да употребява допинг, има традиция на това желание, не само в там, разбира се, да се използват всички вратички. А във фигурното пързаляне се е наложила „култура" да се използват детски тела за такива цели. Хитрост и измама - в Русия всичко това продължава от години. Да не забравяме - страната дори не се състезава тук, в Китай, под собствения си флаг и химн. 

И така – възможно е все пак тийнейджърка, която е употребила допинг през декември, да се състезава отново във вторник. Това би било не само скандално. Това би било престъпление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 2 години
Само като видя онези *** Братя Уйлямс и спирам да вярвам на квото и да е за допинг контрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 2 години
Ти статията чете ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
SnaGi
преди 2 години
И какъв допинг е това при положение, че лекарите да категорични, че това вещество няма ефект върху резултатите, физическото състояние на човека. Какво се получава, виждат някаква заплаха за медалите си и се започва с компроматите. Американските спортисти са едни от най допингираните, но никой не ги проверява, цялата допингова агенция е под техен контрол. В редките случай, когато закачат някой случай, веднага бива замазан с някакво сериозно заболяване поради, което е бил взиман и потулен и оправдан случая. Целия политически фокус е към Русия и нейните спортисти. Олимпиадите станаха като провежданите във филма "Борат". Като ценител и любител на спорта съм твърдо против допинга и политиката в спорта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 2 години
То най смешното в Сочи е не че ги хванаха а че успяха по безспорен начин да докажат участието на службите им .Та славата на ФСБ нещо девалвира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Ти сериозно ли пишеш тези неща? Няма в света правителство което да кажа че подкрепя свой спортист, след като е уличен в употреба на допинг. Няма такова с всвета, с изключение на руското. По време на олимпиадата в Сочи правителството на русия организира най-големият гешефт в историята на игрите. Руската лаборатория взема чисти проби от спортистие предварително и ги представя като такива от самото състезание. Няма друга нация, която даже и да си е помисляла да прави това! Няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
ZTHK
преди 2 години
Никой не може да ме убеди, че само руснаците го правят - просто останалите не са под политическия прицел. Ако на американски спортисти открият допинг, това може би ще коства на шведите конфликт с американските военни - а те имат предостатъчно с какво да заплашват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още