IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle: Не печелим от останалите ни операции в Русия

Компанията продължава да отказва да се оттегли напълно от страната

11:19 | 21.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският гигант Nestle заяви, че не генерира печалба от работата си в Русия. Изявлението беше направено, след като най-големият производител на храни в света е под все по-нарастващ натиск напълно да спре операциите си в страната предвид войната в Украйна, пише Bloomberg.

В реч, стриймвана пред хиляди протестиращи в швейцарската столица Берн, украинският президент Володимир Зеленски разкритикува Nestle за това, че продължава да прави бизнес в Русия. По-рано този месец швейцарската компания спря доставките на продукти, които не са от първа необходимост, в Русия, включително капсулите Nespresso и минералната вода San Pellegrino. Въпреки това фирмата продължава да продава бебешки храни, зърнени храни и част от храните за домашни любимци, които попадат в портфолиото ѝ.

„Ние не генерираме печалба от останалите ни активности“, посочва в имейл говорител на Nestle. „Фактът, че ние, както други компании за храна, доставяме важни храни на населението, не означава, че продължаваме да го правим както преди“, се казва в съобщението.

Украинското правителство посочва Nestle като една от компаниите, които не са спрели напълно дейностите си в Русия. Премиерът Денис Шмихал миналата седмица написа туит, в който посочва, че главният изпълнителен директор Марш Шнайдер не е проявил разбиране и че се надява той да промени решението си скоро.

„Правим каквото можем в Украйна и съседните страни, за да помогнем за облекчаване на тази хуманитарна катастрофа“, посочва Nestle. „Ние все още сме една от малкото активни компании за хранителни продукти в Украйна и понякога дори успяваме да доставим храна до Харков“, казва производителят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още