IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът и икономиката през погледа на планетите

Последна, инерционна фаза за финансовата криза и бавно възстановяване ни очакват през тази година

10:18 | 05.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: Flickr Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></a></p>

Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons

През 2008 Плутон започна влизането си в знака Козирог остро и разрушително и положи началото на световната финансова криза. През 2011 той продължава да върви по този зодиакален знак и да разрушава всички структури, които отдавна са остарели и пречат на света да се развива.

След като през септември 2010 световната финансова криза достигна своя пик, а световната икономика – своето „дъно”, през октомври 2010 се разпадна опасната конфигурация между Сатурн, Уран и Плутон и световната икономика започна бавно-бавно „да идва на себе си”.

Свършва ли кризата, или има още?

Четвъртата (инерционна) фаза на кризата започва на 25 април 2011, когато отново се формира опасният тао квадрат между Сатурн, Уран и Плутон. Този път обаче той няма да е толкова разрушителен, както двата предишни, защото опозицията Сатурн–Уран така и няма да се изравни, но на 13 юни 2011 Сатурн все пак ще влезе в орбитата на опозицията, ще се обърне и ще тръгне да излиза от зловещата конфигурация, което ознаменува своеобразен завършек на икономическата криза 2008–2011.

Тази заключителна фаза обаче може да поднесе някои неприятни изненади, обусловени от това, че на 23 юни 2011, когато опозицията Сатурн–Уран още няма да се е разпаднала, Плутон отново ще се окаже на върха на тао квадрата, тоест отново ще се образува конфигурацията, която се явяваше главен сигнификатор на кризата. Вследствие на това в периода от 23 юни до 15 юли 2011 световните пазари отново може да се „разклатят”.

Независимо че през юли 2011 година опозицията Сатурн–Уран ще се разпадне, квадратът между Плутон и Уран ще продължи до лятото на 2016 г. В този период ще протича постепенна пренастройка на световната икономика, в съответствие с посткризисния модел. За пример може да се каже, че по време на предишната световна криза, започнала с борсовия крах през 1929 г., трансформацията на икономиките на пострадалите страни продължава чак до 1935 г.

Какво вещаят за света планетите през 2011?

През февруари-март Плутон, формирайки квадрат с Юпитер (в Овен), ще се заеме с унищожаване на натрупаните негативи в международните отношения, юридическите и правните институции, в политиката. На бял свят може да изплуват дълго скривани неприятни факти и споразумения.

Април обещава да бъде доста сложен месец, тъй като Плутон ще бъде в квадрат с Уран, Марс и Лилит (в Овен). Вероятно е крайно напрежение, опасност от военни конфликти, революционни и терористични актове. Старите натрупани проблеми ще изплуват, което засяга екология, политика и икономика.

Изобщо, квадратът между Уран и Плутон се формира доста бавно. Той заяви за себе си през 2010 и ще се формира отново през 2011, а активно ще се проявява през 2012-2013 г. От него може да се очакват революционни актове, изригвания на вулкани и земетресения, военни конфликти, разрушаване на съюзи. Рязко ще нараснат техногенните и природните катастрофи.

През май-юни тригонът между Плутон и Марс (в Телец) ще създаде мощна енергетична вълна, която ще позволи активна и плодотворна борба с негативите, дълбоко проникване в назрелите проблеми, избавяне от остарялото, изхвърляне на обременителния товар от миналото. Във връзка със засилените тенденции за катастрофи, този потенциал ще подпомага организацията, свързана със спасяване на хора.

От юни тази година до април 2012 тригонът между Плутон и Юпитер ще помага за създаването на големи международни организации, основани на хуманни идеи. Тези енергии ще дадат сили за дълбоки идеологически преобразувания, за построяване на световни системи за спасяване и помощ. Под този флаг ще се обединят много прогресивно настроени народи.

През август Марс (в Рак) и Плутон ще проявят конфликт между национални и световни интереси, а в живота на хората – между личната, семейната сфера и професионалната, социалната. Вероятно ще се налага уравновесяване и изглаждане на проблеми между дом и работа.

От ноември до лятото на 2012 големият тригон между Марс (Дева), Юпитер (Телец) и Плутон (Козирог) ще създава условия за бурна съзидателна дейност. Ще настъпи време за формирането на нови международни организации и световни структури, над създаването на обща материална база на народите.

Нептун през 2011 година ще смени знака си и ще премине от Водолей в Риби. При това той ще формира добри аспекти с Юпитер и Сатурн, което обещава засилване на способностите на хората да съпреживяват, желание да помагат. Прекрасно време за създаване на благотворителни организации и фондации. Добро време за реализация на проекти в сферата на изкуството и творчеството.

Уран през 2011, както и Нептун, сменя своя знак. Тази непредсказуема планета влиза в горещия и буен Овен. В началото на януари Уран прави последното си съединение с Юпитер, което ще засили революционните настроения, ще изостри стремежа на хората и народите към свобода и равенство.

Особено остър се очаква да бъде периодът от втората половина на март и първата половина на април, когато съединението между Уран и Лилит ще бъде подкрепено от сливащия се с тях Марс. Тези енергии може да доведат до терористични актове, самолетни катастрофи, пожари, бунтове, големи аварии с електричество и връзки.

Във втората половина на юни и първата половина на юли Уран и Марс (вече в Телец) ще позволят да се насочат мощни сили в напредването на науката, в нови средства за връзка, в работа на неформални организации и различни движения за свобода и равенство.

В първите две декади на август заради формиращия се квадрат на Уран и Марс (Рак) се очаква напрежение и проблеми с електропреносни мрежи. Лични и национални интереси ще пречат на мирните споразумения. Готовност за конфликти, рязкост, невнимателност, необмисленост може да провокират остри конфликти и катастрофи.

През втората половина на септември, когато Уран и Марс (в Лъв) ще застанат в тригон, може да се очакват творческа и съзидателна дейност в различни обществени организации. Време за пробив в бъдещето, усвояване на нови начини за комуникация и творческа реализация.

Макар че световната икономика няма да се изправи като с магическа пръчка, през 2011 тя ще започне бавно да се възстановява. Нейна обща характеристика ще бъде ръст на производството, инвестиции, понижаване на инфлацията и на темповете на растеж на цените, спадане на безработицата, стабилизация на валутните курсове и цените на суровините и енергоносителите.

Тези процеси в различните краища на Земното кълбо ще настъпват с различна интензивност и по различно време, което зависи от гъвкавостта на икономиките и способността им за бързо възстановяване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още