IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как богатите са станали толкова богати?

Изборите, които правят хората, със сигурност са важни за техния успех, но основната причина е късметът

17:45 | 04.05.13 г. 13
Как богатите са станали толкова богати?

Защо някои хора са толкова богати, а други - толкова бедни, пита Businessweek. Усърден труд, находчивост, способности или нещо друго? Зависи с кого се сравнявате. Ако сте по-успели от приятелите, колегите или роднините си, със сигурност до голяма степен това се дължи на факта, че сте по-добър в това, което правите или сте направили по-добър избор, или пък сте работили по-здраво.

Но с разширяването на обсега на сравненията делът на успеха, дължащ се на направените лични избори в сравнение с този, дължащ се на потеклото, намалява рязко. Това предполага, че все още сме далеч от равния достъп до възможности и че богатите се възнаграждават много повече от бедните за едни и същи усилия.

САЩ са общество на неравенството. Според бюджетната служба на Конгреса най-богатите 20% от американците получават половината от националния доход в сравнение с 5% от всички доходи, отиващи за най-бедната 1/5 от населението.

Най-заможните 10% контролират около 70% от богатството.

Светът като цяло е едно изключително неравностойно място. В Норвегия, например, която често е сочена като пример за равенство, все още най-бедната 1/5 от домакинствата са с доходи, възлизащи на по-малко от 1/3 от тези на най-богатата 1/5.

Защо съществува подобно неравенство?

Изборите, които правим като индивиди, могат да ни поставят значително под или над средностатистическите ни връстници по отношение на доходи или щастие. Тези средностатистически връстници обаче са предопределени от фактори, които са извън нашия контрол - като например в какво семейство са родени.

В САЩ около 50% от разликите в личното богатство и 35-43% от разликите в доходите на децата могат да бъдат обяснени със сравнителното състояние и доходите на родителите им, според икономистите Самюъл Боулс и Хърбърт Джинтис.

Една от причините за тази връзка, е че родителите, които са образовани, е много по-вероятно да образоват и собствените си деца.

Майкъл Грийнстоун и Адам Луни от Brookings Institution твърдят, че средната заплата на средностатистическия американец от мъжки пол, независимо дали работи или не, е намаляла с 13 000 долара от 1969 г. По-голямата част от този спад се дължи на падащите доходи на хората със средно или по-ниско образование, което зависи силно от родителите.

Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Чудесна статия но доста в резюме.Дано в Businessweek (или някой друг на ниво) намерят време за по-обширни изследвания и анализи по тази тема.Късмета си е несравним с нищо друго но интересното е, че най-често (има и доста изключения, разбира се) късмета идва при тези, които не се отказват и продължават да опитват след всеки провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 8
Sakamano
преди 10 години
Знаем какво се опитвате да докажете - че ако не всички могат да бъдат богати, то всички могат да станат еднакво бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 7
Грую Груев
преди 10 години
страхотна статия с толкова много истини - поздравления за автора и екипа на Инвестора. В Бг имаме подобна поговорка: роди ме, мамо с късмет, па ме хвърли на смет.И тук не става дума за комунизъм, утопии и прочие бълвочи, просто 95% от работата, която се извършва, може да се върши от всеки средностатистически *** с 2-3 месеца обучение. Не ти трябва харвард, йейл, оксфорд и т.н. - стар български или варненския затворен юнивърсити са напълно достатъчни, стига да имаш вуйчо владика. И примерите за това са хиляди покрай всеки от нас, че даже и на държавно ниво - Тиквата какво е завършил? Цецо? Гея? Хъмпи? Но това не им пречи да са достигнали върховете в социалната структура наречена България, нали?П.С. Горното не се отнася за много специфични професии като ядрени инженери, софтуерни разработчици, корабострители и т.н., но е абсолютно валидна за всички останали. Може да звучи лузърско и оправдателно, истината винаги изглежда най-абсурдно и българите пак ще го докажем на 12.05 :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
deBill
преди 10 години
не искаме от онова комунистическо равенство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
kane
преди 10 години
еми като неискате ревенство сега ще молите за живота си после, когато ще има насилствено ревенство... викат му революцияПапата! Той великия предводител на ДЕСНИТЕ, на КАТОЛИКА... за католика няма разлика м/у парите и живота те са еднакво важни, та тяхния велик водач им каза тази седмица: "slave labor." Even worse, the unfair salaries and profit-at-all costs policies were "against God," , "Work is fundamental to the dignity of a person," he told tens of thousands of people in a May Day speech. "I think of how many, and not just young people, are unemployed, many times due to a purely economic conception of society, which seeks selfish profit, beyond the parameters of social justice."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
melon
преди 10 години
След година ще е същото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 10
deBill
преди 10 години
Да национализират всичко да направят един социализъм и нямат проблеми всички ще станат еднакво бедни но "равни" .А по БВП ще се състезават с райския остров Куба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 5
kane
преди 10 години
Богатство се придобива чрез смърт /казват му наследство/Или чрез експлоатация на ресурси/хора, природа/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 7
Fiscalist
преди 10 години
Проблемът започва и завършва в главите на лузърите. Няма нищо лошо в неравенството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
kane
преди 10 години
..еми Рико то това е късмета - да се родиш в богаташи а не у бедни... който си задава твоите въпроси става социалист. Което е единствения начин за решаване на проблема, другото му викат революция, а там е страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още