IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво научихме от „Вълка от Уолстрийт“?

Шест житейски урока, които филмът на Мартин Скорсезе ни дава

15:15 | 26.01.14 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Леонардо ди Каприо по време на 71-ите награди &quot;Златен глобус&quot;. <em>Снимка:</em> <em>Ройтерс</em></p>

Леонардо ди Каприо по време на 71-ите награди "Златен глобус". Снимка: Ройтерс

Ако обичате Мартин Скорсезе или Леонардо ди Каприо, просто няма как да изпуснете „Вълка от Уолстрийт“. Филмът е базиран на мемоарите на Джордън Белфорт, които са озаглавени по същия начин. В главната роля е ди Каприо – трейдър от Уолстрийт, който през 90-те основава фирма, занимаваща се основно с корупционни схеми и измама с ценни книжа.

Действието във филма започва през 1987 г., когато Белфорд постъпва на работа като брокер в успешна фирма. Шефът му, Марк Хана (Матю Маконъхи), го съветва, че за да е успешен в работата си, трябва да живее разкрепостено, което ще му помогне да се отърси от стреса. Белфорд решава, че Хана е прав и с малко късмет се превръща в един от най-успешните брокери на Уолстрийт, който уплътнява свободното си време с алкохол, наркотици и секс.

Зад черния хумористичен сюжет обаче, се крият някои добре известни детайли от човешката психология, които си струва да бъдат припомнени.

1. Сексът има значение

Не е тайна за никого, че когато става въпрос за същества от противоположни полове, винаги рано или късно се стига до секс. Такъв има в изобилие и във „Вълка от Уолстрийт“, макар че романтичните зрители вероятно биха се отблъснали от първичния начин, по който той е представен.

Във филма обаче, символното значение на секса е много по-важно от животинския нагон. Повечето от младите брокери в сюжета са мъже, което означава, че забавленията и начините им за развлечение са типично мъжки. Дали същото щеше да случи, ако Белфорд беше жена? Всичко опира до ДНК.

Според доктора по медицина - Дейвид Пейдж, който е един от водещите експерти в света по разликите между мъжките и женските генетични различия, както и професор по биология в Института по технология в Масачузец: „Съществуват 10 трилиона клетки в човешкото тяло и всяка една от тях е различна в зависимост от това дали става въпрос за мъж или жена. Трябва да намерим ефективен метод, с който да разпознаваме фундаменталните разлики в клетките на органично, системно и личностно ниво.“ Според Пейдж така ще загърбим сегашното си относително неутрално отношение към биологичните разлики между двата пола и ще можем да си направим по-сериозни изводи.

„Двата пола се различават изключително и изненадващо в абсолютно всичко; не само по начина, по който организми от различните полове функционират, но и по начина, по който те преживяват болестите, например,“ допълва Пейдж.

Какво научаваме от филма по тази точка? Очевидно трябва да се запитаме какво е влиянието на секса в действията на хората.

Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
Обясних ти, че не можеш да ме разбереш, явно не ме и разбра !!! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 8
LuckyYou
преди 10 години
И аз говоря за филма. Нито теории, нито конспирации - този филм няма АБСОЛЮТНО нищо общо с реалността! Това имам предвид. Това се е случило, но това не може да се каже че се случва всеки ден, даже се е случило веднъж, може и да се повтори, но не е реалността. Не е това, което се случва в действителност на wall street. Точно филма коментирам - абсолютно нереален. Този филм е направен само и единствено да радва масите. И да си мислят - я ги гледай тия как се друсат и чукат к**ви. Което не е така. Тия дето са там - отиват на работа, бачкат цял ден. След като свърши работния ден, продължават да бачкат. Накрая на седмицата си отиват на яхтата или на голф. Може и да чукат, ама със сигурност не се друсат!!! И не правят пародии от сорта на Американски пай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 1
ALEX_D_GREAT
преди 10 години
Все пак аз мислех, че говорим за филма. Ти ако говориш за нещо повече от филма и си имаш някакви теории и конспирации, това е отделен въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 9
LuckyYou
преди 10 години
Аз не казвам, че не се е случили. НО този филм или тези събития не са представителна извадка за това какво се случва на wall street. Това е единичен случай, който не е правило - следователно няма нищо общо с реалността!!!!!!! На wall street може дори да се каже, че е и скучно за обикновен средностатистически човек, който се мисли за *** (99% от населението на Земята)! Господарите на света не употребяват наркотици - те знаят, че по този начин стават зависими, а те обичат другите да са зависими от тях!!! След като това смяташ, че това е реалност, обаче, не вярвам, че можеш да разбереш какво ти пиша, за това спирам до тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 1
ALEX_D_GREAT
преди 10 години
Напротив - дори и всяка дребна случка във филма от рязането на косата за 10 000 долара до гълтането на златната рибка си е абсолютна истина и се е случвало. Не знам за коя реалност говориш - сигурно някоя твоя си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 2
sioko
преди 10 години
Филм за глупостта и найвността на хората, който вярват във Феята на зъбките, Санта Клаус и Американската мечта. После българите били финансово неграмотни....?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
Или това - Into The Pit - Epic Trader MovieВ youtubeПоздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 2
polki
преди 10 години
купих книгата преди 4-5 години, прочетох стотина страници и повече не ми се четеше .............. . ......... ........... едва ли има какво повече да се чете от 500-те страници в книгата освен за секс, наркотици и измами...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 10 години
Момчета, що не чете книгите първо после да давате компетентните си мнения. Всичко, е по книгата му.Не знам какво очувдващо има, като всички сме чели какво правят топ брокерите на Уолстрийт и най-вече техните фирми, как всичко греховно го отчитат като консултантски услуги. Във филма всичко е автентчно спрямо книгата му, която пък е едва ли не мемориална .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 7
Jekata
преди 10 години
Какво научихме от Вълкът от Уолстрийт? - Поредно доказателство как в последно време маркетинга и рекламата на Холивуд поднася поредна боза в стил "Шедьовъра на XXV век". За пореден път се счупи и масовката да го гледа, която масовка ако беше същински филм, на фактическата тематика - нещо от типа на Margin Call, то масовката нямаше да се счупи да се хвали, че е гледала филм, който не е разбрала. Достатъчно повърхностен филм, със същия успех можеше да е за колумбийски наркобарон или афгански племенен водач. Даже във втория случай щеше да е по-интересно предвид различията в цивилизациите. Нещо като псевдосоциалистическите чеда на ръководители в ЦК на ККП. :DВ общи линии си е баш за убиване на време, незнам доколко достоверно отразява същинската история, но като нищо са прави в Кения та са го забранили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още