IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво научихме от „Вълка от Уолстрийт“?

Шест житейски урока, които филмът на Мартин Скорсезе ни дава

15:15 | 26.01.14 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Леонардо ди Каприо по време на 71-ите награди &quot;Златен глобус&quot;. <em>Снимка:</em> <em>Ройтерс</em></p>

Леонардо ди Каприо по време на 71-ите награди "Златен глобус". Снимка: Ройтерс

Ако обичате Мартин Скорсезе или Леонардо ди Каприо, просто няма как да изпуснете „Вълка от Уолстрийт“. Филмът е базиран на мемоарите на Джордън Белфорт, които са озаглавени по същия начин. В главната роля е ди Каприо – трейдър от Уолстрийт, който през 90-те основава фирма, занимаваща се основно с корупционни схеми и измама с ценни книжа.

Действието във филма започва през 1987 г., когато Белфорд постъпва на работа като брокер в успешна фирма. Шефът му, Марк Хана (Матю Маконъхи), го съветва, че за да е успешен в работата си, трябва да живее разкрепостено, което ще му помогне да се отърси от стреса. Белфорд решава, че Хана е прав и с малко късмет се превръща в един от най-успешните брокери на Уолстрийт, който уплътнява свободното си време с алкохол, наркотици и секс.

Зад черния хумористичен сюжет обаче, се крият някои добре известни детайли от човешката психология, които си струва да бъдат припомнени.

1. Сексът има значение

Не е тайна за никого, че когато става въпрос за същества от противоположни полове, винаги рано или късно се стига до секс. Такъв има в изобилие и във „Вълка от Уолстрийт“, макар че романтичните зрители вероятно биха се отблъснали от първичния начин, по който той е представен.

Във филма обаче, символното значение на секса е много по-важно от животинския нагон. Повечето от младите брокери в сюжета са мъже, което означава, че забавленията и начините им за развлечение са типично мъжки. Дали същото щеше да случи, ако Белфорд беше жена? Всичко опира до ДНК.

Според доктора по медицина - Дейвид Пейдж, който е един от водещите експерти в света по разликите между мъжките и женските генетични различия, както и професор по биология в Института по технология в Масачузец: „Съществуват 10 трилиона клетки в човешкото тяло и всяка една от тях е различна в зависимост от това дали става въпрос за мъж или жена. Трябва да намерим ефективен метод, с който да разпознаваме фундаменталните разлики в клетките на органично, системно и личностно ниво.“ Според Пейдж така ще загърбим сегашното си относително неутрално отношение към биологичните разлики между двата пола и ще можем да си направим по-сериозни изводи.

„Двата пола се различават изключително и изненадващо в абсолютно всичко; не само по начина, по който организми от различните полове функционират, но и по начина, по който те преживяват болестите, например,“ допълва Пейдж.

Какво научаваме от филма по тази точка? Очевидно трябва да се запитаме какво е влиянието на секса в действията на хората.

Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 14 rate down comment 9
Бате Пешо
преди 10 години
Манете го тоя Пурко.Не мога да повярвам че има хора които се възхищават на тая ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 3
LuckyYou
преди 10 години
Ако искате наистина да видите как стават нещата и кой движи света - Margin Call!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 10
LuckyYou
преди 10 години
Този филм няма АБСОЛЮТНО нищо общо с реалността. Гпедак г0 в момента да видя какво толкова му се радвате. Разбира се, че все един човек на 10 000 000 млн. брокера по това време ако не и повече ще бъде такъв. А останалите 99.99% ? А 1% от тези 100% ще са истинските господари на света и господин *** ще го съдят... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 16
mitkooo
преди 10 години
nai-dobriq film ! ! ! i kato si predstavim 4e e po deistvitelen slu4ei Djordan Belfort e genialen 4ovek : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 17
Грую Груев
преди 10 години
аз пък съм го гледал, при това на предпремиера, ако има значение, и съм съгласен на 100% с бате Пешо - уникална тъпня за хамерикански и не само ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 19
remarek
преди 10 години
Бате Пешо, забий си го не вляво, не вдясно, а право в средата. Личи си,че дори не си гледал филма. А относно статията, филма ни показва много неща,но най-малко тези,които вие сте предложили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 20
Бате Пешо
преди 10 години
Поредната холивудска бичкия.Филм за *** и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 19
Бате Пешо
преди 10 години
Поредната холивудска бичкия.Филм за *** и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още