IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

H&M ускорява експанзията заради слабите продажби от началото на годината

Печалбата за периода декември-февруари се е понижила заради лошото време и свитите потребителски разходи

13:59 | 21.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Продажбите през март са пострадали заради студеното време в Европа и САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Продажбите през март са пострадали заради студеното време в Европа и САЩ. Снимка: Ройтерс

Веригата Hennes & Mauritz (H&M) ще ускори експанзията си заради слабото търсене в Европа, предаде Ройтерс.

Дейността на шведската група, чийто най-голям конкурент е собственикът на Zara Inditex, е концентрирана на Стария континент, но заради дълговата криза и високата безработица потребителските разходи се свиха силно, което вероятно се е отразило и на финансовите резултати на компанията за първото тримесечие на годината.

“Първото тримесечие се характеризира с продължаващата предизвикателна ситуация за търговията на дребно в модния бранш на много от нашите пазари главно поради влошения макроикономически климат, но също така и поради неблагоприятните метеорологични условия през част от тримесечието”, коментира главният изпълнителен директор на H&M Карл-Йохан Першон.

Той съобщи, че печалбата за периода декември-февруари преди данъци се е понижила до 3,23 млрд. шведски крони (малко под 500 млн. долара) от 3,7 млрд. крони и е малко под очакваните 3,26 млрд. крони. По-рано компанията разкри, че продажбите за периода са останали стабилни.

Компанията предупреди, че продажбите през март са били ударени от студеното време в Европа и САЩ, както и че запасите са по-високи от очакваното. В тази връзка анализатори очакват още по-нисък брутен марж през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още