IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят премахване на данъчните облекчения за ипотеки на яхти

Индустрията има годишни продажби за 35 млрд. долара на продукти и услуги в страната

12:48 | 24.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кент Уеб планира да отпише част от лихвата, която плаща за финансиране на жилището, което той нарича свой втори дом - луксозна яхта, наречена Moonlighter, пише Bloomberg.

Демократите в Конгреса обаче твърдят, че подобни данъчни облекчения са "дупки" в закона, от които печелят богатите и имат други планове. Те искат да елиминират отчисленията на 73-годишния лекар от Северна Каролина като част от предложените промени в данъчния кодекс през тази година.

Отчисленията по ипотеките за второ жилище, от които се възползват и собствениците на хижи и развлекателни превозни средства, е най-голямото данъчно облекчение за корабната индустрия и важи за плавателни съдове с най-различни размери - от малки лодки до яхти за милиони долари.

Освен да имат най-малкото временна тоалетна и малка печка, единственото друго изискване е данъкоплатците да прекарват във втория си дом най-малко 14 нощи годишно.

Производителите на плавателни съдове са решени да се борят за запазването на данъчните облекчения, като подготвят мащабна кампания. Индустрията има годишни продажби за 35 млрд. долара на продукти и услуги в САЩ, според данни на базираната в Чикаго Национална асоциация на производителите на плавателни съдове.

Изчисленията на съвместната комисия за данъчно облагане в Конгреса показват, ако облекченията за собствениците на яхти бъдат премахнати, хазната ще спести 150 млн. долара за период от 10 години.

Отстъпките по лихвите за втори дом, които според изчисленията са на стойност около 8 млрд. долара годишно, са част от по-мащабна кампания за ипотечни лихвени облекчения, чието бъдеще предстои да бъде обсъдено.

Данъкоплатците могат да отчисляват лихви по ипотеки за два жилища за общо 1,1 млн. долара - основно жилище, където прекарват по-голямата част от времето си, и втори дом. Според сегашните правила те не са задължени да декларират каква част от лихвата е за първото или второто жилище, а властите не разполагат с данни за стойността на облекчението за собствениците на плавателни съдове.

Според представители на сектора премахването на отчисленията ще навреди на продажбите. Те припомнят спада в индустрията, който се случи след като бе наложен акциз от 10% за плавателни съдове, струващи над 100 000 долара. Той бе въведен през 1991 г. и премахнат през 1993 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Мачкай богаташитеИ нека това бъде само началото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още