IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни казват татуировките за икономиката?

Изрисуваните американци срещат трудности при намирането на работа и често са по-слабо образовани

16:28 | 02.11.14 г.
<p>
	Татуиране по време на десетия международен фестивал за татуировки в Лондон. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Татуиране по време на десетия международен фестивал за татуировки в Лондон. Снимка: Архив Ройтерс

В последното десетилетие популярността на татуировките сред американците се е увеличила двойно, сочи наскоро проведено проучване, цитирано от BloombergView. Според информацията в момента поне един от членовете на 40% от американските домакинства е татуиран, докато през 1999 г. същото е било валидно за едва 21% от семействата. 

Какво знаем за татуираните хора? Те не са равномерно разпределени сред американското население, но се срещат по-често в семейства със сравнително по-ниско ниво на образованост. 50% от хората със средно или по-ниско образование в Щатите живеят заедно с татуиран (или самите те имат татуировка), докато същото се среща в 22% от случаите на хора с висше образование.

По-детайлно проучване от 2004 г., публикувано в научния журнал на Американската академия по дерматология, показва сходни резултати. 40% от завършилите гимназия имат татуировка, докато хората с по-висока образователна степен са едва 12%. От Bloomberg уточняват, че резултатите са по-ниски, тъй като това проучване е проведено преди 10 години и с него са изследвани отделни хора, а не домакинства.

Резултатите от 2004 г. показват, че татуировките са по-популярни сред млади хора, личности, прекарали три или повече дни в затвора, хора с минало в армията и сред такива, които в даден етап от живота си са употребявали наркотици. Най-общо казано, резултатите преди 10 години напълно се припокриват с най-популярното разбиране, че татуировките са популярни сред по-слабо образованите и сред тези, които имат рисково поведение.

Променят ли обаче татуировките поведението и живота на хората?

Ново проучване показва, че ниските доходи на хората с татуировки в Америка не се асоциират със самите татуировки. Изследователите от университетите в Маями и Калифорния откриват, че когато се вземе предвид образованието и други фактори, които могат да окажат негативно влияние върху доходите на хората, това, че те имат татуировка, е статистически незначително. С други думи казано, татуираните хора изкарват по-малко пари от останалите, но те биха изкарвали по-малко и ако не бяха татуирани.

Така или иначе, друго изследване показва, че татуираните срещат повече трудности при намирането на работа. Учените представили биография и снимка на потенциален работник на 192 мениджъри на ресторанти. Те били попитани дали биха наели въпросния човек. В единия от вариантите на снимката не се виждали татуировки, а в другия и двете ръце на човека били татуирани.

Оказало се, че татуировките намалили вероятността човекът да бъде нает с 18%. Негативният ефект бил по-изявен при жените, кандидатстващи за работа, отколкото при мъжете.

Поредно проучване, цитирано от Bloomberg, сочи, че татуировките нанасят вреди и извън пазара на труда, увеличавайки значително риска от заразяване с Хепатит C и други подобни заболявания. Цветните пигменти в татуировките се нанасят с игли, които пробождат кожата от 80 до 150 пъти в секунда. Ако инструментите не са напълно стерилизирани, инфекциите лесно могат да бъдат предадени от човек на човек.

Всичко това вероятно би породило въпроси сред нетатуираните хора. Каква е причината някой да си причинява толкова вреди?

Икономистът Стийв Левит смята, че татуировките са сигнал за нещо, тъй като те са скъпи и трудни се заличават.

“Фактът, че татуировките на практика са перманентни, ги прави изключително мощни устройства за сигнализиране: колкото по-скъпо е дадено действие, толкова по-силно е посланието, което то води със себе си. Тъй като татуировките са болезнени и костват много по отношение на работата, не е трудно да разберем защо татуировките са причина за хората да се захванат с дейност, която евентуално може да ги вкара в затвора. Това обаче не е валидно за младите хора, които предприемат подобна стъпка в живота си.”

Възходът на татуировките е отражение на надигащото се желание за бунт сред хората. Да имаш татуировка е перманентен символ на бунта, показващ, че ти не одобряваш установените от “елита” норми. Всички рискове, свързани с татуирането, лесно се заместват от удовлетворението, че си готов да покажеш, че играеш по други правила, пише Питър Орзаг от Bloomberg.

Ако случаят е такъв, татуировките ще продължат възхода си, а голяма част от американците ще разполагат с ограничени възможности за професионално развитие. Поне до момента, в който хората ще спрат да съдят за професионалните качества на даден човек по мастилото по кожата му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още