Методите за производство на бира могат да бъдат доста различни и свободни за разлика от тези за дестилиране на други видове алкохол. Бърбънът например трябва да отлежава в дъбови бъчви, шотландското уиски също трябва да отлежава в дъбови бъчви поне 3 години. За разлика от тях различните бирени стилове нямат такива изисквания, пише Bloomberg.
Подвеждащото наименование „ечемично вино“ се е получило заради някои типични за виното характеристики на този стил бира – по-висок алкохолен градус, който е двойно или тройно по-голям от стандартния бирен градус. Също като виното тази бира може да отлежава в бутилка и да подобрява вкуса си. Това отлежаване може да продължава цели десетилетия.
Силният алкохолен градус на ечемичното вино идва от специфичната му технология и рецепта, при която се използва специфичен ечемик (същият, който се използва за дестилирането на бърбън) и който придава специфичен цвят на напитката. Той може да варира от кехлибарен, през махагонов до черен.
Този силен ейл е съществувал под различни форми още от Античността. В Древна Елада се е наричал κρίθινος οἶνος – ечемично вино. Въпреки своята древна история едва в края на XIX век във Великобритания Bass No. 1 Ale стана първата продавана като "ечемично вино" бира. Сто години по-късно - през 1976 г., калифорнийската пивоварна Anchor Brewing Company пусна своето пиво Old Foghorn и така се превърна в първата компания, която представи този дотогава непознат за САЩ вид бира.
Оттогава насам тази бира се превърна в изключително важна за производителите на занаятчийско пиво. Ечемичното вино може да се раздели на 2 семейства – американско, което има изразена хмелна горчивина, и английско, което има специфичен малцов вкус.
През 2005 г. когато Гейб Флетчър все още набираше опит като главен пивовар на базираната в Аляска Midnight Sun Brewing Company, той създаде бира която нарече „белгийски стил ечемично вино“. За този продукт той използва белгийска захар и дрожди, а също така и американски дъбови бъчви за отлежаване. Крайният продукт е наречен „M” в чест на хилядната партида бира. Тази лимитирана серия има завладяващ аромат на тютюн, обработена кожа и карамел.
Само след няколко години тази лимитирана серия се превърна в една от най-желаните винтидж бири в света. Малкото останали бутилки се продават за поне хиляда долара на пазара. „Това е страхотно, но и малко смахнато за мен“, смята Флетчър. „Аз лично не бих дал толкова много пари за една бутилка бира, но всеки човек е различен“, добавя той.
Днес, със своите близо две десетилетия опит в производството на ечемично вино, Флетчър е един от най-големите майстори на този стил. Той разкрива част от тайната си за производство – процесът на варене на неговото пиво трае значително по-дълго в сравнение с посоченото в рецептите време. Той използва специални дъбови бъчви за отлежаване с цел постигане на специфичен вкус и аромат.
Специалната лимитирана серия ечемично вино за 2016 г., която Флетчър пуска, е наречена „A Deal With the Devil“. Нейният процес на варене е продължил 5 часа, а продуктът е отлежавал една година в дъбови бъчви, в които преди това е отлежавал коняк. Алкохолното съдържание на тази серия е 17%. Бирата има невероятна нотка на сладък карамел, приятен ядков аромат и мека дъбова нотка.
Лимитираната серия за тази година ще е отлежавала 18 месеца в специални дъбови бъчви, в които преди това са отлежавали ябълково бренди, испанско бренди, шотландско уиски, червено вино или коняк.
Сред известните марки ечемично вино са още
Alpine | Great (15% ABV)
Ечемичното вино на Alpine отлежава година в дъбови бъчви, в които е отлежавал бърбън. Има нотки на сушени смокини.
Firestone Walker | §ucaba (13.4% ABV)
Отлежава година в дъбови бъчви, в които е отлежавал бърбън. Има вкус на ванилия и кокос, с нотки на малц.
Kuhnhenn | Bourbon Barrel Barley Wine (14% ABV)
Отлежава девет месеца в дъбови бъчви, в които е отлежавал бърбън. Вкусът му е наситено карамелен, с нотки на прегоряла препечена филийка и забавен дървен аромат.
Lervig | Barley Wine (13% ABV)
Норвежко ечемично вино. Отлежава година в бъчви, в които е отлежаволо уиското Maker’s Mark. Има вкус на кафява захар, тъмни плодове и маршмелоу.
Sebago | Barleywine (11.8% ABV)
Отлежава осем месеца в дъбови бъчви, в които е отлежавал бърбън. Има леко горчива нотка.


Черно море потопи ЦСКА в дъжда на "Тича"
Скоро: Озоновата дупка ще изчезне непълно
Тъжна вест! Почина един от най-големите архитекти в историята
Какво време ни очаква в неделя?
Внимание! Чакат ни мощни магнитни бури в следващите дни
Кой ще замести Хасет в Белия дом, ако стане шеф на Фед
Жизнено важната търговия на Русия с петрол в Индия е в упадък, но не и изчезнала
Глобата от 140 милиона долара на Мъск показва, че ЕС губи самообладание
ChatGPT спечели правото си да се саморегулира. Това може да се развие зле
Германия ускорява мерките срещу дронове - зачестяват инцидентите на летищата
BMW превъртя играта: Тествахме новото iX3
Най-бързата кола на XX век беше продадена за над 25 милиона долара
Какви са основните проблеми на 1.2 TSI на Volkswagen
Топ 10 на най-устойчивите на ръжда коли на старо
Кога са изобретени електрическите прозорци
„Байерн” надигра „Щутгарт” с хеттрик на Кейн
Божидар Божанов: По всичко изглежда, че провокаторите са действали с МВР
Разходите за заплати нарастват с около един милиард евро
Румен Петков: Омразата тръгва от парламента