IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Etihad е готова да срази конкурентите си с нови луксозни самолети

Авиокомпанията смята да въведе специални "апартаменти" в част от самолетите си

11:47 | 07.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Арабската авиокомпания Etihad Airways ще оборудва своите самолети Airbus А380 по такъв начин, че пътниците да се радват на повече лукс и неприкосновеност на личния живот. Целта на компанията е да създаде пазар за специални самолети, които да пусне в експлоатация през декември, предава Bloomberg.

Авиопревозвачът иска да създаде "най-големите апартаменти" в първа класа, така че да може да се конкурира с Emirates, Qatar Airways, Singapore Airlines, British Airways и други големи компании в бранша.

“Взехме концепцията за частните самолети и я пренесохме в A380”, заяви главният изпълнителен директор на Etihad Джехмс Хоган. Новината той обяви в Абу Даби, където разкри, че компанията планира луксозните самолети да пътуват до Ню Йорк, Лондон, Париж, Сидни и Мелбърн.

Самолетите ще бъдат разделени на три класи. Във всяко от превозните средства ще има девет първокласни апартамента. Освен това е предвидено и специално помещение, наречено „Резиденция“, в което ще има двойна спалня, отделен хол и баня, а за удобството на гостите ще се грижи специално обучен персонал.

“Ние вярваме, че има силен пазар за Резиденцията и апартаментите“, заяви Хоган. По думите му те могат да бъдат използвани от семейства и правителствени делегации.

Самолетите ще разполагат и със 70 от т.нар студиа в бизнес класата – концепция, която ще бъде въведена и в Boeing 787 на Etihad. Във всяко студио ще има по 28 места и осем апартамента.

Всеки от самолетите A380 ще има по 417 места в икономична класа, което означава, че ще може да превозва общо 498 души.

По думите на Хоган тази година фокусът на Etihad ще падне върху рентабилността. Нетната печалба на превозвача нарасна с 48% миналата година, достигайки 62 млн. долара, а приходите му се увеличиха до 820 млн. долара.

Главният изпълнителен директор на компанията отказа да коментира преговорите с италианската Alitalia, която е новата инвестиционна цел на Etihad.

Според Хоган няма причина, поради която промените в правителството в Индия след изборите в страната да доведат до проблеми с инвестициите на Etihad в Jet Airways. Компанията е напът да приключи сделката за придобиване на 24% от индийския Jet Airways за 379 млн. долара.

“Което и правителство да е на власт, не се съмнявам, че ще продължи да подкрепя авиационната политика“, коментира той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още