IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ски сезон на ръба

Международните курорти гледат с надежда към сезон 2021-2022 г., резервациите за който са отворени отрано

13:57 | 21.12.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

И Crystal Ski, и Hotelplan казват, че са договорили разходи и намаляване на капацитета с хотелиерите, за да минимизират финансовите щети.

След като загубиха една четвърт от приходите през миналия сезон след появата на коронавируса, няколко по-малки оператора вече фалираха. Alpine Elements е последното дружество, което подаде документи за фалит този месец.

Крис Хамблин, управляващ директор на The Boutique Chalet Company, заяви, че с 14 имота под наем и почти без резервации той не е сигурен как компанията му ще се адаптира към променящите се ограничения заради вируса. „В момента е толкова трудно да се правят прогнози“, посочва той.

Малко полети и никакви партита

Ако международните скиори решат да пренебрегнат правителствените съвети и все пак да пътуват, разходите са високи, а връзките малко. EasyJet, най-големият превозвач до Женева, летище Alps gateway, е съкратил повече от три четвърти от полетите си там през януари.

Малкото застрахователни компании, които застраховат пътувания, не покрива риск от Covid-19, въпреки че някои покриват отмени или ограничения в резултат на пандемията.

„Много е трудно да се намери такова покритие, така че или рискувате и тръгвате без застраховка, или плащате много, но не получавате пълното покритие“,  коментира Чапман.

Скиорите също трябва да са наясно, че няма да получат това, което са получавали в предишни години, защото баровете и ресторантите не работят.

Европейската индустрия за снежни спортове се изправя и пред предизвикателствата заради Brexit. Освен че британските почиващи губят достъп до схемата Европейска здравноосигурителна карта, британските компании изпращат около 25 000 сезонни работници в Алпите по договори във Великобритания всяка година. От януари персоналът трябва да бъде нает от компании по местни договори с изискването, че служителите и фирмите ще трябва да плащат социалноосигурителни вноски и да спазват по-строги условия на труд. Това повишава цената на труда.

Повечето оператори казват, че няма да уволняват работници, други намаляват капацитета си за места за престой, обслужвани от домакини от Обединеното кралство, които са предпочитани от британците.

Повече надежди за 2021 г.

Нараства търсенето за летния сезон, тъй като жителите на градовете се втурнаха към планините, за да избягат от коронавируса сред природата. Пешеходните преходи се увеличават от 25 на 55 процента от общия брой резервации, отчита Hotelplan.

Резервациите за настаняване през целия сезон, което се предпочита от отдалечени работници, също процъфтяват, както и интересът към алтернативите на ските – например предлаганите от хотели във френските Алпи битки със снежни топки, разходки със снегоходки и т.н.

Засега повечето оператори се придържат към надеждите за сезон 2021-2022 и са отворили резервациите отрано. „Вече имаме няколко хиляди резервации за следващия сезон, а  по това време обикновено са няколко стотин“, коментира Логан.

Ксавие Шулер, управляващ директор на Peak Retreats, друг оператор на ски турове, отбелязва, че клиентите използват неизразходвания тазгодишен бюджет за ваканция и залагат на луксозно настаняване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
Който живее в страна със ски курорти и правителството не е счупило *** по темата си е добре. Който е имигрирал в Германия или Франция откровено се е пре...цакал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още