IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия отваря границите си за чуждестранни посетители след 2 години пауза

Страната имаше особено строга политика за влизане и излизане заради Covid-19

11:10 | 07.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Австралия ще допусне международни пътници отново да влязат на нейна територия, с което слага край на две години, в които имаше един от най-строгите гранични контроли в света заради разпространението на Covid-19, пише Bloomberg.

Туристите и притежателите на визи, които са ваксинирани поне с две дози, ще бъдат допускани в страната от 21 февруари, обяви правителството днес. Австралийските граници бяха почти изцяло затворени след започването на пандемията през март 2020 г. Единствено гражданите на Австралия имаха право да излизат и да влизат в страната.

„Условието е да сте двойно ваксинирани, за да влезете в Австралия“, обяви премиерът Скот Морисън пред репортери в Канбера. „Това е правилото. Очакваме всички да се съобразят с него“, допълни той.

Ходът е важна стъпка от постепенното разхлабване на рестрикциите, пречещи на туристите и чуждестранните работници, които преди бяха добре дошли и приветствани от правителствата.

Едва към края на миналата година австралийските граждани можеха лесно да се връщат в собствената си страна след края на строгите правила за карантина, ограничени полети и мерки при пристигане.

Новината ще бъде приветствана от австралийската туристическа индустрия, която носеше около 3% от икономиката на страната преди пандемията. Акциите на националния превозвач Qantas Airways завършиха търговията в понеделник с 4,6% повишение на цената, след като Морисън обяви промяната. Стойността на книжата на туристическата компания Corporate Travel Management пък нарасна със 7%.

„Връщането на чуждестранните посетители и притежателите на визи е особено важно“, коментира главният изпълнителен директор на Westpac Banking Corp. Питър Кинг. “Повторното отваряне на международните граници ще позволи връщането на силно необходимите ресурси с умения в страната, но също така ще осигури стабилен източник на хора, независимо дали става въпрос за туристи или студенти“.

Австралия Австралия

Пътуващите до Австралия могат да имат по-спокойна почивка от очакваното. Централният бизнес район на Сидни остава до голяма степен тих, тъй като много служители продължават да работят от домовете си. Въпреки че тенис турнирът Australian Open привлече много хора в Мелбърн през януари, центърът на града остава доста пуст през седмицата.

Строгите правила за влизане в Австралия привлякоха вниманието, когато неваксинираният тенисист Новак Джокович беше депортиран след местно недоволство, след като беше получил медицинско изключение да играе на турнира.

Щатът Западна Австралия ще остане затворен за останалата част на страната и света, след като отложи отварянето на вътрешната си граница в края на януари. Бизнес съветът на Австралия призова щатът да обяви дата на отваряне, след като приветства решението на федералното правителство днес.

„След около две седмици на лондончани ще им е по-лесно да посетят Големия бариерен риф, отколкото за мелбърнци да пътуват до Пърт“, коментира главният изпълнителен директор на съвета Дженифър Уестакот. „Това е удар по международната ни репутация и е опустошително за способността на Западна Австралия да привлича както инвестиции, така и таланти“, допълни той.

Решението да разрешат влизането на ваксинирани международни посетители в Австралия беше взето, след като броят на заразените, хоспитализираните и приетите в интензивни отделения намаляват в много части на страната. Над 90% от възрастните в Австралия вече имат поне две дози от одобрените ваксини срещу Covid-19.

Пътуващите, които нямат две дози ваксини, ще трябва да представят доказателство за медицинска причина за това, обяви министърът на вътрешните работи Карън Андрюс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
изборите ли минаха ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още