IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технология ще позволява зареждане на смартфон от движенията на тялото

Развиването на тази технология ще позволи създаването на устройства, които няма да имат нужда от батерии или основен източник на зареждане

12:12 | 30.03.11 г.
Технология ще позволява зареждане на смартфон от движенията на тялото

Случвало ли ви се е да ви предстои важен разговор, да очаквате повикване, а батерията на телефона ви да падне точно тогава? Нямате зарядно, навън сте и оставате без връзка с нужните ви хора.

Освен причиненото неудобство, това може да бъде фатално за бизнес отношения, работа или в личен план.

На националното изложение на Дружеството на американските химици отговорът на този проблем дойде от доста неочаквано място. Учените съобщиха, че в бъдеще най-вероятно ще могат да захранват комуникационни устройства с помощта на човешкото тяло.

Новината дойде, след като технолози от САЩ разработиха малък чип, който използва човешкото тяло, за да генерира ток, пише вестник Daily Telegraph.

Специалистите от Технологичния институт на американския щат Джорджия се надяват, че ако нанотехнологията, използвана във въпросния чип, се доразвие, тя може да доведе до създаването на електронни уреди, които изобщо няма да имат нужда от батерии или от главен източник на захранване. Вграждането на подобни чипове в електронните уреди, може да ги накарат да използват обикновени и дори леки движения на хората за презареждане, като например присвиване на пръста, ходенето или биенето на сърцето.

Новата технология е наречена „наногенератор“. В него са втъкани наножици от цинков оксид, които генерират електричество, когато са огънати или обтегнати. Учените от Джорджия са работили върху процеса на улавянето и комбинирането на енергията от милиони наножици, които са толкова тънки и малки, че 500 от тях биха могли да се поместят в един човешки косъм. Пет от тези наногенератора, работещи заедно, произвеждат около 1 микроампер ток с напрежение от 3 волта, което е почти същото, като напрежението, генерирано от две обикновени батерии АА, разказват технолозите.

Според учените, ръководени от доктор Чжун Лин Ван, това е малко количество ток, но добавянето на още наножици и на още наногенератори и свързването им заедно може да произведе достатъчно ток, за да захрани по-големи електронни уреди като смартфон или да зареди клетъчни телефони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още