IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone 4S е допуснат и на китайския пазар

Не е ясно обаче кога в страната ще може да се продава таблетът iPad, след като Apple загуби делото за права върху името му

10:06 | 13.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Apple е един от най-предпочитаните смартфони в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Apple е един от най-предпочитаните смартфони в Китай. Снимка: Ройтерс

Китайският партньор на американската технологична компания Apple - China Unicom, получи нужното държавно разрешение, за да стартира продажбата на смартфона iPhone 4S, пише специализираният върху Китай блог MIC Gadget.

След няколкомесечно чакане устройството може да се появи малко преди Коледа и доста преди китайската Нова година през февруари. Предоставеният от министерството на индустрията и информационните технологии лиценз е с тригодишен срок.

В Китай операторите се нуждаят от подобен държавен сертификат за всеки мобилен телефон, който предлагат. China Unicom обаче бе принудена да чака за него по-дълго. Досега тя твърдеше само, че стартът на предлагането е близо. Били направени необходимите тестове и всички предварителни настройки.

Според различни оценки неофициално в мрежата на конкурентния оператор China Mobile вече има около 10 млн. iPhone. China Mobile е считана за най-големия в света мобилен оператор, но няма лицензи за iPhone. Клиентите му са ограничени до ползването на стандарта 2G, тоест GPRS и EDGE, ако ползват вносен iPhone. Устройствата, които не са произведени специално за китайския пазар, не могат да поддържат местния 3G стандарт TC-SCDMA.

Apple трябва да преодолее допълнителни препятствия, що се отнася до iPad. Китайски съд реши в началото на месеца, че световните права на концерна върху името на таблета не важат за Китай. Apple бе подал иск срещу Proview Technology в Шънджън заради нарушаване на правата му върху марката, но искът не бе уважен. Китайските права на името са на Proview China, докато Apple е откупил правата само за Тайван, аргументира се съдът.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още