IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС въвежда екологичен данък за автомобилите

Новата ставка може да достигне до 40 000 евро

18:02 | 18.02.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) възнамерява да въведе нов данък за изхвърлените от автомобилите парникови газове, който може да достигне до 40 000 евро, посочва Европейската агенция за  околната среда, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Първи под ударите му ще попаднат луксозните возила. Данъкът ще се събира при покупката на автомобила. В момента ръководството на ЕС съгласува датата за въвеждането му с представители на европейската автомобилостоителна промишленост.

Според Financial Times скоро желаещите да купят в ЕС автомобил Rolls-Royce ще трябва да заплатят допълнително 12 500 евро, за Maserati- 18 000 евро, а за Lamborghini  - 17 000 евро. Най-големият екологичен данък - 40 000 евро - ще плащат купувачите на  Bugatti Veyron.

Данъкът се изчислява въз основа на мощността на двигателя и обема на изхвърляните парникови газове, най-вече въглероден диоксид. Новите и по-твърди екологични норми за автотранспорта в ЕС ще влязат в сила още тази година. До 2015 година всички автомобили по пътищата на ЕС ще трябва да отговарят на новите изисквания за намаляване на парниковите емисии.

За да се ускори преходът на автомобилостроенето към новите по-екологични двигатели, ЕС въвежда допълнителни данъци.

Експертите от агенцията са изчислили, че през първите години на действие ще се събират до 10 милиарда евро годишно. На-големите данъци ще бъдат при колите клас "лукс" - средно по 20 000 евро.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
orlinpetkov@mail.bg
преди 12 години
абсолютно си прав, как точно ще бъде принудена автомобилната индустрия да въвежда нови чисти двигатели за което освен че и плащаме на индустрията. ще ни скубят и с нов данък. абе тия вече трябва да почнем да ги палим с бензин по полята. съвсем се забравиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
topfly
преди 12 години
Не е случайно, че всички луксозни марки почнаха да правят електромобили! Ако въведат този данък повечето електромобили ще станат абсолютно продаваеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
giurov.nikola
преди 12 години
незнам как и кой ги мисли тези глупости,но с всеки изминал ден си мисля да си взема маската на Gay Fox и да започнем протест и срещу тази простотия. Това е поредната машина за пари на управниците ни.Без ЕС си бяхме бедни но сега вече ни се подиграват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
Комисията по екология към ЕС излезе с проекто решение с което в пърното тримесечие на 2020 г. се въвежда КАТАЛИЗАТОР за изпърдяните газове на всеки европейски гражданин. Слагането и проверката ще се извършват в съответните общини при плащането на данък смет, имот, автомобил и ще се осъществява всяка година. През 2025 г. се въвежда такса консумация на стар фасул,защото с неговата консумация се отделя МЕТАН който при предаване в съответните станции ще намали еко. данъка на гражданина. С този данък се цели всички граждани на ЕС да се включат УСПЕШНО в опазването на екологията на планетата. При посещение в САЩ и КИТАЙ не се сменя е се слага по-голям защото САЩ, КИТАЙ сега и Канада а има сигнали от Япония и Русия за напускане от споразумението от КИОТО. Канада Само през следващата година поради високите стойности на емисиите, тя би дължала $ 13,6 милиарда. така, че трябва да се плаща и за ТЯХ. България е малка страна, НО има голям принос по опазването на климата. ""Благодарности от Брюксел"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
стакан офф
преди 12 години
Пука им на тея дето си купуват РолсРойс за 0.5милион, ще даде 12000евра, без да му мигне окото и с "*** газ" набирайки 100км/ч за 4.5сек.ще врътка геврека в ноого еко обстановка, повишил заплатките на евро чиновничетата, щото горките са слабо платени пак от нашия джоб. Но, знаеме приказката за лудия с 2та зелника...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
и как ще направят, така че отработелите газове изхвърлени в атмосферата да бъдат уловени и пре4истени????нали за това плащаме да ги няма газовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
започва новият рекет само не ми е ясно след като дам парите на управляваштата върхушка как ще възпрепятстват на момента изпускането на газовете през ауспуха на автомобила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
sel4o
преди 12 години
Е сега вече я втасахме........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още