IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yamaha ще продава 500-доларов мотоциклет в Индия

До 2016 г. компанията планира да увеличи пазарния си дял от 3,5% на 16%

10:22 | 27.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Yamaha ще продава 500-доларов мотоциклет в Индия

Yamaha Motor възнамерява да разработи най-евтиния мотоциклет в своето портфолио до този момент за индийския пазар. Продажната цена ще бъде около 500 долара. С ниската цена японският производител иска да се намеси в борбата за по-голям пазарен дял за сметка на конкуренти като Honda, пише Wall Street Journal.

„С най-луксозните си модели ние пожънахме голям успех в Индия", казва Хироюки Сузуки, ръководител на Yamaha Motor за Индия. „Сега е време обаче да завладеем по-голям пазар“.

Новият модел ще трябва да помогне на Yamaha да увеличи продажбите си в Индия. В азиатската страна моторите са особено предпочитани, защото са по-евтини и са по-икономични от автомобилите. До 2016 г. компанията планира да завладее 16% от пазара в Индия, докато в момента пазарният ѝ дял е 3,5 на сто.

По отношение на обема Индия е вторият по големина пазар на превозни средства на две колела в света. Миналата година са продадени 10,1 милиона велосипеди, което представлява увеличение от дванадесет процента. Около 70% от общите продажби на мотоциклети са модели с мощност от 100 до 125 кубика.

Що се отнася до продажбите, то Hero MotoCorp е най-големият индийски производител на двуколесни превозни средства. Фирмата разполага с шест основни модела, които се предлагат на пазара. Honda, Suzuki и Yamaha започват едва сега да разширяват присъствието си в този сегмент.

Yamaha продава своите 110-кубикови модели Crux и YBR в Индия за 36 300 рупии (509 евро) и 43 500 рупии (610 евро). Конкурентните марки са в същия ценови диапазон.

„Само един от всеки 25 души притежава мотоциклет в Индия", казва Хироюки Сузуки. „Това са отлични условия за предлагане на горивоефективен модел на разумна цена."

В Индия Yamaha планира да разшири своите изследователски и развоен отдели, за да разработи свои собствени евтини модели. Suzuki обаче все още не назова дата, на която ще бъде представен нов модел. Все пак обаче стана ясно, че впоследствие той може да бъде и изнасян зад граници.

За да се случи всичко това, Yamaha ще инвестира 23 млрд. рупии (323 млн. евро) в Индия през следващите пет години. С тези пари трябва да бъдат разработени нови продукти, построени нови заводи и да се увеличава производственият капацитет, за да отговори на очакваното търсене. През 2018 г. се очаква 2,8 милиона мотоциклета на година да излизат от поточната линия - в момента все още техният брой се очаква да бъде 600 000.

През следващите две години на пазара в Индия Yamaha ще пусне три нови модела скутери. Първият от моделите да бъде обявен през октомври.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още