IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийският автомобилен концерн Tata Motors изгражда завод в Мексико?

Компанията ще бъде десетият автопроизводител с производство в страната и планира да наводни Латинска Америка с евтини модели

10:42 | 28.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Nano се смята за най-евтината кола в света. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Nano се смята за най-евтината кола в света. Снимка: Ройтерс

Индийският производител на автомобили Tata Motors има намерение да построи завод в Мексико, където да произвежда пет от своите най-евтини модели, предаде американският новинарски канал CNBC. Специализираният канал за бизнес новини цитира неназовани източници от компанията.

Според тях Tata иска да инвестира 100 млн. долара, като за проекта се търсят мексикански партньори за изграждане на веригата доставчици. Tata планира да произвежда в Мексико своите модели Vista, Indica, Manza, Aria и Nano.

Индийската компания ще бъде десетият производител, който открива производство във втората по големина страна в Латинска Америка. Тази година германското дъщерно дружество VW Audi обяви плановете си до 2016 г. да започне да сглобява в Мексико джипа си Q5. Мексико вече е считан за един от най-атрактивните места за автомобилните производители.

Още през 2009 г. Tata Motors изрази интерес да построи на нововъзникващия пазар в Латинска Америка свое производство, но заради световната финансова криза трябваше да прибере плана в чекмеджето. Сега обаче плановете са придобили конкретика, предава още CNBC.

Автомобилният производител иска да наводни от Мексико главно латиноамериканския пазар, се казва в материала. Неговите модели са напълно подходящи за долната средна класа в региона. Nano се смята за най-евтината кола в света и струва на родния си пазар между 2900 и 4000 долара.

Като цяло, 2011 г. бе една от най-добрите години въобще за автомобилната индустрия в Мексико. Повече от 2,5 милиона превозни средства са излезли от лентите на 18-те фабрики на страната, което е с 14% повече, отколкото през 2010 г. А и перспективите пред бъдещите играчи в индустрията са положителни.

Мексико се позиционира като най-важният производител на автомобили в Латинска Америка. През първата половина на 2012 г.  производството отново се увеличава с почти 13%. Браншовата организация Asociación Mexicana de la Industria Automotriz смята, че през тази година в Мексико може да бъдат произведени 2,8 милиона автомобила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още