IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтината марка на Volkswagen идва през 2015-а?

Само истинска нискобюджетна марка липсва в широката мозайка на VW, коментират анализатори

19:12 | 11.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Volkswagen може да запълни и последната дупка в мозайката си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Volkswagen може да запълни и последната дупка в мозайката си. Снимка: Ройтерс

Най-големият производител на автомобили в Европа Volkswagen форсира плановете си за създаване на нова евтина марка на автокомпанията до средата на 2015, пише специализираното германско списание Auto Bild. 

Концернът има конкретна пътна карта за три нискобюджетни модели, пише списанието в последния си брой (петък). Възможните варианти са седан, комби и миниван, които ще се появят през следващите три години на цени 6 000 - 8 000 евро на пазара.

За Европа се обмисля да се пусне произведен в Китай или Индия миниавтомобил, тъй като в този сегмент по-активен е френският конкурент Renault със своята марка Dacia.

VW подчерта, че компанията постоянно анализира навлизането си на интересни сегменти и потенциални нови пазари. "Разбира се, има анализи. Обаче още няма решение", казват от компанията пред Auto Bild.

Според статията колите с по-ниски цени може би ще ползват малко по-стари двигатели, които обаче все пак отговарят на стандартите на ЕС за емисиите. За да се поддържат разходите ниски, VW вероятно да се откаже от оборудване, като въздушни възглавници за главите или климатик. Вместо новата модулна напречна матрица, концернът ще се върне към по-старата и първоначално отписана платформена технология.

По мнението на много анализатори именно истински евтин автомобил е онова, което липсва все още в богатата палитра на VW Group с нейните дванадесет марки. Досега обаче за компенсиране на тази слабост се спрягаха най-вече развиващите се пазари като Индия и Бразилия. Идеите за продажби и в Европа, където на пазара се намесват и корейският конкурент Hyundai / Kia, както и Fiat и французите, е нова.

Председателят на работническия съвет Бернд Остерло подкрепя инициативата на борда да разработи една „Low Budget Car“.

„За развиващите се пазари се нуждаем от една изгодна кола, позиционирана под цената на VW Up“, казва той пред Handelsblatt. До края на годината ръководството на концерна трябва да представи съответна концепция.

Volkswagen обмисля от известно време навлизането в евтиния сегмент – не на последно място заради несполучливото сътрудничество с японския специалист по малки автомобили Suzuki. Първоначално компанията от Волфсбург искаше да се възползва от силната позиция на партньора си в Югоизточна Азия и по-специално в Индия. Там Suzuki е успешна с марката си Maruti.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още