IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Rolls-Royce прави SUV

Проходимият модел на британската марка ще излезе през 2018 г., пише Autobild

12:01 | 12.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Rolls-Royce Phantom.<em> Снимка: Rolls-Royce </em></p>

Rolls-Royce Phantom. Снимка: Rolls-Royce

Един от малкото производители на ексклузивни автомобили, който все още няма кросовър в моделната си гамата, е британската компания Rolls-Royce. Това обаче скоро може да се промени, тъй като пазарът на подобни автомобили не спира да расте.

Според германското издание Autobild в Rolls-Royce вече разработват своя първи SUV, като моделът ще бъде готов за производство след около четири години.

Проходимият модел на Rolls-Royce дори си има име. Той е кръстен на най-големия диамант в света - Cullinan (Кулинан). В унисон с името си моделът ще бъде и един от най-скъпите в сегмента - цените ще стартират от най-малко 275 000 евро.

Германското издание посочва, че пазарната премиера на Rolls-Royce Cullinan ще се състои през 2018 година. Моделът ще бъде позициониран между Ghost и Phantom, а конструкцията му ще бъде заимствана от бъдещия BMW X7. Задвижващите агрегати ще бъдат върхови - V12 с би-турбо и хибрид с мощност над 600 к.с.

В Rolls-Royce са си поставили задача да направят истински проходим автомобил, а не обичайните паркетни SUV. Бъдещото возило ще може да справя с кал, сняг и пясък, тъй като един от основните му пазари ще бъде Близкия изток, твърди изданието.

В британската компания, която е собственост на BMW Group, планират да продават годишно по около 2000 екземпляра от модела. Производството му ще се осъществява във Великобритания.

По-рано тази година Петър Шварценбауер, член на управителния съвет на BMW Group, заяви, че компанията е направила дългосрочни независими проучвания, които са показали, че в близко бъдеще SUV автомобилите ще завладеят повече от 50% от световния пазар на автомобили.

"Сериозно обмисляме възможността да предложим SUV на нашите клиенти. Но нямаме намерение да изневеряваме на дългогодишните си традиции. Ако такъв автомобил се появи, то той ще бъде истински Rolls-Royce. Няма да правим SUV на всяка цена", каза Шварценбауер.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още