IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два круизни кораба отбелязват годишнината от потъването на „Титаник“ на място

В неделя от Англия потегли Balmorale, а днес от Ню Йорк котви вдига и Azamara Journey

13:32 | 10.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Balmorale отплава в неделя от Саутхамптън. Снимка: Ройтерс</p>

Balmorale отплава в неделя от Саутхамптън. Снимка: Ройтерс

Круизният кораб Azamara Journey тръгва днес от Ню Йорк към мястото на корабокрушението на потъналия преди сто години трансатлантически лайнер "Титаник", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

В неделя от английското пристанище Саутхамптън отплава друг круизен кораб – Balmorale, който следва маршрута на "Титаник".

На борда му се качиха 1309 пътници - точно колкото бяха и на "Титаник". Но според AP той е бил забавен от лошото време и 10-метрови вълни, като е пристигнал в пристанището Коув на ирландския южен бряг с два часа закъснение. Коув навремето се наричаше Куинстаун и беше последният пристан, в който акостира обреченият лайнер през април 1912 година.

Двата морски съда би трябвало едновременно да пристигнат на мястото на фаталния сблъсък на "Титаник" с айсберга в нощта на 15 април, когато се навършват 100 години от неговото потъване.

Пътниците ще вземат участие в паметна служба и ще спуснат венци на мястото, където се намират отломките на кораба. След това Azamara Journey отново ще се завърне в Ню Йорк, където беше и крайната дестинация на "Титаник". На път към мястото на трагедията круизният кораб ще пусне котва в пристанището на канадския град Халифакс, където са погребани 150 от жертвите на катастрофата.

Билетите за 8-дневния круиз струваха на участниците между 4900 и 6750 долара. Няколко дни преди отплаването на лайнера цените бяха снижени до 999 долара.

Повечето от 700-те пътници са хора, увлечени по историята на "Титаник". За тях ще бъдат организирани всекидневни лекции, свързани с темата на пътешествието, които ще бъдат изнасяни от поканени на борда историци и експерти. В ресторантите на Azamara Journey ще бъде предлагано същото меню, сервирано и нa "Титаник".

Когато "непотопяемият" лайнер беше спуснат на вода на 31 май 1911 година в Белфаст, 269-метровият "Титаник" беше най-големият морски съд в историята на корабоплаването. На 10 април 1912 години той отплава от английското пристанище Саутхамптън с крайна дестинация Ню Йорк. Четири дни по-късно той се сблъска с айсберг и потъна. От 2224-те пътници и членове на екипажа, загинаха над 1500.

Отломките на "Титаник" лежат на дъното на океана на дълбочина 3,8 километра, припомня агенцията.

Снимки от корабите вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още