IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко богати са най-богатите?

Специален индекс на Bloomberg ще позволява проследяването на ежедненвното изменение в състоянието на 20-те най-богати личности в света

10:24 | 05.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Мексиканският магнат Карлос Слим оглави класацията на Bloomberg за най-богат човек в света. Изчислено към петък, неговото богатство е било в размер на 68,5 млрд. долара. Така Слим изпреварва американците Бил Гейтс и Уорън Бъфет, които заемат съответно второ и трето място.

Класацията е направена на база индекс, който следи богатството на 20-те най-богати личности в света, стартиран в петък, 2 март. Индексът носи името Bloomberg Billionaires и ще дава всекидневни данни за изменението в размера на състоянието на богаташите.

Изчисленията на Bloomberg показват, че в петък богатството на Карлос Слим се е понижило с 478,4 млн. долара. От началото на годината обаче състоянието на мексиканеца се е увеличило с 11 на сто.

Петъчният ден е заличил 102,1 млн. долара от състоянието на Бил Гейтс и 336,9 млн. от това на Уорън Бъфет. Въпреки спада от последния ден на миналата седмица обаче, богатството на двамата американци е нараснало съответно с 11 и 2,4 на сто от началото на 2011 година.

Така състоянието на Гейтс е достигнало 62,4 млрд. долара, а това на Бъфет – 43,8 млрд. долара.

На четвърто място в класацията е Ингвар Кампрад, под чиито контрол е мебелният гигант IKEA. Със състояние от 42,5 млрд. долара 85-годишният швед е най-богатият европеец според Bloomberg.

Петата позиция е за Бернар Арно, председател на борда на директорите на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton. Неговото богатство е в размер на 42,3 млрд. долара.

Общото богатство на 20-те най-богати личности в света е в размер на 676,8 млрд. долара.

Девет от двадесетимата са американци, а интересното е, че в класацията не присъства нито един от руските олигарси. Като причина за това се посочват ниските цени на металите от последните месеци. Най-близо до влизане в престижния индекс е Алишер Усманов, чието богатство е в размер на 20,1 млрд. долара.

Извън класацията е и създателят на Facebook Марк Зукърбърг. Неговото богатство се оценява на 21 млрд. долара, а състоянието на „най-бедната“ в индекса на Bloomberg – французойката Лилиян Бетенкур, е в размер на 22,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още