IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ежедневните промоции на електронни книги набират сили в САЩ

Предложенията за намалени книги по имейл могат да застрашат индустрията, смятат някои издатели

17:40 | 29.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Всеки ден компанията BookBub.com изпраща повече от 7 млн. имейли, насочващи потребителите към електронни книги, които струват до 99 цента, както и безплатни заглавия.

Множество големи и независими издатели включват книгите си в тези обяви, в това число и базираната в Ню Йорк Kensington Publishing. Идеята е да се привлекат читатели, които да харесат нов автор или поредица и в крайна сметка да купят книги на пълна цена.

Главният изпълнителен директор Стивън Закариус твърди, че BookBub насърчава растежа на продажбите на компанията, но е притеснен, че в дългосрочен план това може да намали стойността на каталога му, ако възпита едно поколение, което няма да плаща повече от няколко долара за електронна книга.

“Знаем, че може би си нанасяме удар сами”, твърди Закариус. “Но аз не мога да устоя на това, защото е толкова добър начин за стимулиране на продажбите”.

Всяка промоция на фирмата, направена през BookBub, е била на печалба въпреки големите отстъпки, посочва той.

Няколко компании вече предлагат чрез имейли безплатни книги или такива с отстъпки, посочват издатели. Освен BookBub, която е създадена през 2012 г., сред другите играчи се нареждат BookGorilla.com, RobinReads.com и TheFussyLibrarian.com.

“Има повече такива компании за промоции, а тъй като обхватът им се увеличава, тяхната ефективност скача”, твърди Лиз Пърл, главен маркетинг директор на Simon & Schuster на CBS. Повечето нови електронни книги на големи издатели струват между 12,99 и 14,99 долара.

За издателите промоциите са форма на реклама в една индустрия, която традиционно е предпазлива в разходите си. Има надежда, че този тип услуги могат да помогнат за насърчаване на продажбите на електронни книги, които са в застой.

Проучване сред над 1200 издатели, направено от Асоциацията на американските издатели, откри, че приходите от електронни книги от потребител са спаднали с 11% от началото на годината до август до 964 млн. долара.

Компаниите, които правят ежедневни промоции, не продават директно. Вместо това те свързват читателя с водещи търговци на дребно като Amazon.com, Barnes & Noble, Apple и Google в замяна на такса за препращане на хората към техните платформи. Освен това събират такси от издателите и самоиздаващите се писатели, които плащат, за да може техните творби да бъдат включени в ежедневните имейли.

Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още