IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ежедневните промоции на електронни книги набират сили в САЩ

Предложенията за намалени книги по имейл могат да застрашат индустрията, смятат някои издатели

17:40 | 29.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рискът за издателите е, че потребителите могат да започнат да плащат по-ниски цени или да купуват само книги, които са на разпродажба.

Предлагането на евтини книги чрез BookBub и нейните конкуренти пък е смятано за начин за отдръпване на потребителите далеч от Facebook и други дигитални изкушения. На 17 декември независимият издател Sourcebook използва BookBib, за да промотира романа на Скот Уилбенкс “The Lemoncholy Life of Annie Aster”за 99 цента вместо за обичайната цена от 14,99 долара.

“Искаме хората да открият тази книга и да започнат да говорят за нея”, твърди Доминик Рака, главен изпълнителен директор на Sourcebooks. “Когато това се случи, се получава лавинообразен маркетингов ефект”.

Тези оферти не са нещо ново. Amazon помогна за популяризирането им, когато пусна своя Kindle Daily Deal през август 2011 г.

BookBub очаква да помогне за продажбата на 20 млн. електронни книги на своите търговски партньори през тази година, генерирайки продажби за над 30 млн. долара. От компанията твърдят, че големите намаления не застрашават общите продажби на издателите, защото те са насочени към такъв сегмент от потребителите, които иначе не биха закупили въпросните книги на пълната им цена.

Популярността на ежедневните промоции накара трима издатели да започнат да правят същото, но сами, така че да промотират собствените си книги. Става дума за Penguin Random House, Open Road Integrated Media и HarperCollins Publishers.

Питър Хилдик-Смит, главен изпълнителен директор на компанията за проучвания Codex Group, прогнозира, че близо 5% от електронните книги, купени през 2015 г., ще са открити посредством оферти от имейли. Този процент обаче е “доста по-голям” при самоиздаващите се писатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още