IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евро 2016 може да напълни касите на Adidas

Главният изпълнителен директор обяви, че компанията ще постигне продажби от 2,5 млрд. евро

17:49 | 16.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Спортният гигант Adidas прогнозира рекордни футболни продажби през тази година, тъй като бизнесът е подкрепен от Европейското първенство по футбол във Франция, съобщава Bloomberg.

Производителят на спортно облекло предвижда, че ще продаде маратонки, тениски, топки и друго оборудване за футбол на стойност 2,5 млрд. евро. Това надминава приходите за 2,2 млрд. евро от миналата година и 2,1 млрд. евро през 2014 г., когато германският отбор, който Adidas спонсорира, спечели световната купа.

„Спечелихме дял от ключови пазари и предложенията ни сред маратонките се приемат добре от нашата млада целева аудитория“, каза главният изпълнителен директор Херберт Хайнер. „Вложихме много пари за футбол, но футболът продава и други продукти“, включително т.нар. лайфстайл маратонки и облекло, каза той на пресконференция в Париж.

Евро 2016 започна през миналата седмица и продължава до 10 юли, което прави това лято ключов сезон за Adidas и конкурентите му Nike и Puma на глобалния футболен пазар на стойност 5 млрд. долара. Adidas, която е в процес на съживяване след две години без ръст, казва, че планира да продаде 1,3 млн. екипа на германския национален отбор тази година, което е с 30% повече в сравнение с финалите на предишното европейско първенство от 2012 г. В годината на последната Световна купа – 2014 г., Adidas продаде 3 млн. екипа.

Компанията продължава десетилетното сътрудничество с германския национален отбор, макар че прекъсна отношения с клубове от Европейската лига, за да пренасочи разходите си за маркетинг към играчи, които могат да повлияят на младите потребители чрез профилите си в Twitter и Instagram.

Adidas е с около 1 процентен пункт по-напред от Nike по пазарен дял във футбола на ключовите западноевропейски пазари с дял от 36%, твърди Хайнер, който се оттегля от 15-годишния си мандат като главен изпълнителен директор на компанията. Каспър Рорстед, който идва от германския производител на домакински уреди Henkel, ще поеме поста му от 1 октомври.

Рорстед ще продължи стратегията на компанията за пренасочване на разходите към влиятелни градски пазари по света и представянето на нови дизайни на маратонки в магазините на всеки няколко месеца, каза Хайнер на пресконференцията.

„Ако той не е съгласен с тази стратегия, то ще трябва да изхвърли другите четирима управляващи директори“, каза Хайнер. „Стратегията явно работи добре“, допълни той.

Въпреки че футболните продажби се вдигат, Adidas се опитва да пребори отстъпките, които налагат търговците на дребно върху цената на екипите на германския национален отбор, за да засилят бизнеса по време на влажната пролет в Европа.

„Разбира се, не смятаме, че това е правилно“, каза Хайнер, отбелязвайки, че продажбите набират скорост с напредъка на първенството. „Смятаме, че цените бяха намалени твърде рано“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още