IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от 1943 г. - няма да има Нобелова награда за литература

Шведската адемия е разтърсвана от скандали и реши да отмени приза за тази година

12:40 | 04.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нобеловата награда за литература няма да бъде връчена тази година след обвиненията за сексуално насилие и други проблеми в Шведската академия, която избира победителите, предава Bloomberg.

Днес академията обяви, че призът за 2018 г. ще бъде връчен през 2019 г.

Решението беше взето по време на седмична среща в Стокхолм вчера, тъй като академията не е в състояние да избере победител след обвиненията в сексуално насилие и след скандалите за финансови престъпления.

"Смятаме, че е необходимо да отделим време за възстановяване на общественото доверие в академията преди да бъде обявен следващият лауреат“, коментира Андерш Олсън, секретар на академията. По думите му тя действа „с уважение към предишните и бъдещите литературни лауреати, към Нобеловата фондация и към цялото общество“.

Това ще бъде първият път от военната 1943 г., откакто наградата няма да бъде връчена.

Проблемите в Шведската академия са предизвикани от скандал за сексуално насилие от страна на Жан-Клод Арно, ключова културна фигура в Швеция, който също така е съпруг на поетесата Катарина Фростенсон, член на академията.

По-късно академията призна за „неприемливо поведение под формата на нежелана интимност“ от страна на Арно. Всичко това постави под въпрос доверието в Шведската академия, както и преценката на самия Арно.

Дебатите относно това как да се решат проблемите също доведе до разделение сред 18-те членове на академията, които са назначени до живот. Те влязоха във вражески лагери, а това накара седем от членовете на престижната институция да напуснат или да се разграничат от нея.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още