IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите препоръчват: Част I - Александра Мечкова

Изпълнителният директор на Телерик Академия препоръчва любими книги, филми и музика, за които си заслужава да отделим време

20:23 | 24.12.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

"Лидерите препоръчват" е поредица от интервюта с български личности, доказани професионалисти в своята област, които дават своите препоръки за качествено съдържание, на което да посветим времето си в следващите месеци, в които ще сме повече време у дома.

Първият участник в нея е Александра Мечкова - изпълнителният директор на водещата образователна организация Телерик Академия. Тя отговаря за цялостната визия на Академията и стратегическото ѝ развитие. Преди да стане част от екипа на Телерик Академия, заема различни роли в маркетинг екипа на Телерик, а след това и Progress, където последно е старши мениджър „Глобален ПР“ и отговаря за външните комуникации на компанията в ЕМЕА, Латинска Америка, Азия и Австралия. В тази роля тя e отличена и като Most Valuable Player (MVP) в организацията.

Филм: Expedition Happiness

Филмът, който може би ми направи най-силно впечатление в контекста на изминалата година, е Expedition Happiness. Това е документално биографичен филм, който следва млада двойка и тяхното куче през тяхното пътешествие из Северна Америка в търсене на щастието и неговия смисъл. Освен че предоставя красиво бягство от настоящата реалност до географии, които заради пандемията днес са още по-далечни и недостъпни, филмът засяга и темата какво е щастието и къде можем да го намерим – въпроси, които сигурна съм много от нас днес си задават.


Снимка: Netflix

Сериал: The Last Dance

Сериалът на 2020 г. за мен безапелативно е The Last Dance, документален мини сериал на ESPN и Netflix, за кариерата на Майкъл Джордан и последния му сезон с Chicago Bulls и техния главен треньор Фил Джаксън. Стартирах сериала, защото като израснала през 90-те г. за мен винаги е много приятно да се върна назад като възрастен и да придобия по-добра представа и разбиране за тези времена. Гледах го повторно заради достъпа отвътре до психиката, амбицията и мотивацията на свръх-човека и лидер Майкъл Джордан и неговите съотборници, и баланса и промяната, която успява да постигне във всеки един техният треньор Фил Джаксън, може би най-добрият NBA треньор на всички времена. Мисля, че всеки един лидер и мениджър може да научи много от този сериал.

Книга: 11 Rings

Преди документалната поредица The Last Dance не знаех нищо за Фил Джаксън, но неговата философия на мениджър и треньор, която сериалът засяга, ме впечатли изключително и същевременно много ми импонира. В книгата си 11 Rings (заради 11 шампионата, които печели като треньор на Chicago Bulls и LA Lakers), Джаксън разказва за ценностите си, които са в основата на успеха му и подхода му като треньор, които заимства от източните философии и за които е наричан “Zen Master”. Фил Джаксън е пример за автентичен лидер, който успява да извади най-доброто от всеки играч и същевременно да постигне екипност, базирана на лична свобода и липса на его в една иначе изключително състезателна среда. Не на последно място показва, че амбицията и балансът могат да вървят ръка за ръка.

Полезно устройство: reMarkable 2

В срещи или когато организирам деня си, обичам и предпочитам да записвам всичко на ръка. Затова препоръчвам reMarkable 2, таблет от следващо поколение, който най-добре се доближава до истинското усещане за писане на хартия, като същевременно позволява лесната дигитализация на записки.

Музика: Wanderer - Mogli

Албумът Wanderer на Mogli, която, освен че е страхотен артист, е и в главната роля заедно с приятеля си във филма Expedition Happiness. Албумът е не само чудесен саундтрак към филма, но и носи много красота, спокойствие и топлина.

Снимка: mogliofficial.com

Как да прекараме по-добре времето си в следващите месеци: DYI проекти

Преди всичко препоръката ми е при всяка възможност да сме навън и най-вече сред природата. Когато това е невъзможно, за мен занимаването с всеки един DYI (направи си сам) проект, който ни извежда от ежедневието, ангажира ни и ни дава удовлетворението от това сами да сме създали нещо, е добър начин за „умствена“ почивка и забавление.

Човек за пример на Александра Мечкова през 2020 г. : Екипът на Телерик Академия

Личност за пример тази година за мен са всички мои колеги в Телерик Академия. Независимо от нестандартната и изпълнена с предизвикателства година в личен и професионален план, всички продължават неуморно да работят за по-доброто кариерно и личностно израстване на всеки участник в програмите ни, за развитието и разрастването на ИТ индустрията, и превръщането на България в още по-добро място за живеене. Мисията ни днес е по-голяма и амбициозна от всякога и се гордея с целия ни екип, който я преследва безрезервно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още