IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо SOFIX е на близо 3-годишно дъно, а BGREIT - на 3-годишен връх?

Анализатори коментират дали тенденцията за ръст при акциите на дружествата, инвестиращи в земеделски земи, може да продължи

13:45 | 27.03.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Защо SOFIX е на близо 3-годишно дъно, а BGREIT - на 3-годишен връх?


- Има ли потенциал поскъпването на АДСИЦ компаниите да продължи или е време да се заложи на нещо друго?

Петко Вълков:

Интересно е, че от АДСИЦ дружествата се представят силно единствено дружествата с портфейл от земеделски земи. При останалите АДСИЦ ситуацията е различна. Никога не е късно да се търси потенциал и в други инструменти или активи.

Стефан Асенов:

Имайки предвид сериозния фундамент на тези дружества, инвестиращи в недвижими имоти и особено на тези, специализирани в реален актив като земеделската земя, мисля че тяхното отлично представяне в средносрочен план ще продължи. Включително и техния секторен индекс, BGREIT, който ще се представя по-добре от останалите.

В потвърждение на думите ми е и присъствието на първите пет АДСИЦ, инвестиращи в земеделски земи и в други индекси. Към  момента няма индекс на БФБ, в който  да не фигурират дружества за секюритизация на земеделска земя.

Александър Пеев, портфолио мениджър в УД Съгласие Асет Мениджмънт, също изказа мнение по темата:

През последните години инвестиционна логика за движението на акциите на българския фондов пазар не бива да се търси, тъй като става въпрос за неефективен пазар. Свидетели сме били на оповестяване на положителни и отрицателни новини за публичните компании, но ефектите от тях, освен че не са се отразявали, са били и противоречиви.

Нещата са ясни - неликвидността, липсата на дълбочина в котировките, безучастността на големи институционални инвеститори, липсата изобщо на доверие спомагат за значително изкривяване на справедливата стойност на акциите, а оттам и за неадекватност в движенията на индексите. Например, свидетели бяхме, че пазарните цени не са истинските вътрешноприсъщи стойности на акциите и това се прояви при компании, при които предстои ликвидация.

В тези случаи, след съобщения за ликвидация, цените на акциите на тези компании значително се повишаваха. При липсата на такова събитие, те не биха се изместили по този начин и така бързо. Това е така защото инвеститорите не предпочитат да инвестират дългосрочно колкото и да са наясно, че влагат кеша си в акции на ниски нива, а гледат да изкопчат от всяко едно възможно движение нагоре без значение дали е обосновано или не.

През последните месеци такъв повод са акциите на АДСИЦ-ите и той се превърна в борсова мода за българския фондов пазар. Но тук има една тънка линия - при обявяване печалбата на АДСИЦ, инвеститорите не инвестират паричните си средства толкова заради това, че след няколко месеца ще получат кешов дивидент и не си дават сметка за дивидентната доходност, колкото го правят, за да се възползват от самото движение нагоре и да продадат преди датата, след който те нямат право на такъв.

Причините са няколко. Първо, ясно е, че липсва дълбочина в котировките и точно това е една основна причина за по-рязкото изстрелване нагоре и инвеститорите се възползват от това. Второ, поради липсата на ликвидност инвеститорите ще спечелят повече в периода до момента на последната дата на дивидент, защото на следващия ден, отново поради липсата на ликвидност, е възможно те да продадат на загуба или на по-ниска доходност. Трето, ако се проследят движенията на акциите преди и след обявяване на корпоративната новина, ще се забележи, че цените на акциите са започнали покачването няколко дни или месеци преди това съобщение, което добавя значителен ръст като процент от цялото рязко движение.

Акциите на Адванс Терафонд, например, около 20 декември 2011 г. са били на нива от около 1,30 лв. за акция, към 20 януари вече около 1,44 за акция, а в средата на март - 1,60 лв. Всеки да смята доходността от капиталовата печалба. На 21 март става ясно, че нетният дивидент е 0,2156 за акция при цена продава около 1,64 лв. за акция и дивидента доходност от 13,76%, като акциите от тази дата до края на седмицата поскъпват с още 4,3% и 6,9% общо за цялата седмица.

Четвърто, значението на отчитане на дивидентната доходност е намалено. Въпреки рязкото покачване през последните месеци акциите на Фонд за недвижими имоти България продължават да се търгуват при висока дивидентна доходност. От отчитането на новината (за дивидента - бел. ред.) в цената на акцията в края на януари до момента акциите продължават да се търгуват около нивата 26-28% дивидентна доходност. Това e така защото инвеститорите, поради горепосочените причини, бързат да разпродават възползвайки се от покачването на цената.

SOFIX е засегнат от притесненията за европейските дългови проблеми през последните месеци и тъй като в него преобладават най-ликвидните акции индексът остава все още на значително ниско ниво. Точно в тези акции потенциалът за ръст е най-голям през следващите месеци.

* Мненията са с аналитичен характер и не представляват препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или за вземане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 4
mick
преди 12 години
Просто в момента се заформи балон в цените на земеделската земя и АДСИЦ могат да продават земи на високи цени. Рентите, обаче, като процент от цените на земите не са чак толкова добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
BigBear
преди 12 години
Пазарът е основно на дългосрочните инвеститори, а те купуват дивидентоносещи акции предимно. Компаниите в BGREIT са задължени по закон да разпределят диведент, ако са на печалба, а влизат ви индекса по критерии за ликвидност и капитализация - от там индекса е съставен от акции които са предпочитани за покупка от дългосрочните инвестири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 9
Internet
преди 12 години
Така е в държавата Абсурдистан - както пее един поет с фабрики;;;;;Весела вечер!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
FINTA
преди 12 години
Освен това прибират субсидии, изнудват бабички и т.н. :)Не че нещо лошо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
Konsultant
преди 12 години
Земеделските АДСИЦ поскъпват защото дават дивидент и са инвестирали в реален актив! Не е препоръка! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
green hawk
преди 12 години
Индексът BGREIT расте , ако перспективата пред компаниите които го формират е позитивна - щом има очаквания - има и ръст!ако го купуват институционални инвеститори - още едно потвърждение а най-сериозното потвърждение е това : ------------------http://***.investor.bg/***-i-analizi/339/a/a-iagodin-lihvite-po-bankovite-depoziti-sa-visoki-i-shte-padat,132123/--------- бърло / лесно / просто - никой не купува нещо-което е пред спад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
stone kold
преди 12 години
абе престанете да ни занимавате с тоя бит пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още