IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са публичните компании без мажоритарен акционер в България*

Наличието на мажоритар се сочи като важен проблем на родния капиталов пазар, но има и компании с разпръсната собственост

08:57 | 27.04.12 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Кои са публичните компании без мажоритарен акционер в България*

Наличието на мажоритарен акционер се сочи от анализатори като важен проблем на родния капиталов пазар, но има и компании без акционер с дял над 50%.

Понякога и акционер с дял от 26% може да упражнява контрол. Такъв е например случая с Доверие обединен холдинг АД, където Софарма АД притежава 14,85% пряко, но с други акционери контролира 37%. Останалите акционери са с малък дял, не посещават общото събрание на акционерите и на практика Софарма има контрол.

Може би коректният въпрос е кои са компаниите, в които две или повече несвързани лица упражняват съвместен контрол, включително контролират се взаимно.

Без да претендира за изчерпателност, Investor.bg ви представя списък на дружествата на БФБ-София, при които две или повече лица контролират компанията.

Агро финанс АДСИЦ е един от добрите примери, тъй като пенсионни фондове и застрахователи на ПОК Доверие и Алианц контролират 51%. Също така с дял от над 5% са КТБ - със 7,84% и Никкомерс 01 ЕООД - с 30,35%.

При Адванс Терафонд АДСИЦ, основният акционер контролира едва 20,9% от капитала.

Подобен е случаят и на Булленд инвестмънт АДСИЦЧрез свързани лица Еврохолд България АД контролира 19,59% от дружеството, пенсионните фондове на ПОК Алианц България са с общ дял от 18,31%, пенсионните фондове на ПОД Бъдеще са с 10,88%, а тези на ПОК Съгласие - със 7,93%. Общо четирите групи акционери притежават 56,71%. Сред новите собственици на ПОД Бъдеще са фирми, имали отношения с Еврохолд България, така че може би двете лица ще имат обща политика, контролирайки около 30% от дружеството.

Силно разпръсната е и акционерната структура на София комерс Заложни къщи АД, като най-големият акционер Тодор Вачев, контролира 23,01% чрез свръзани лица (с Ирена Вачева).

Няма мажоритарен акционер и в друг АДСИЦ - Фонд имоти АДСИЦ. Наскоро там имаше нещо като бунт на миноритарни акционери срещу учредителите и ръководителите на фонда, които също са миноритарни акционери.

При Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ също няма ясно изявен собственик. На събрание на акционерите от 2010 г. са присъствали 30,52% от акционерите, като от тях 12,32% са били на пенсионни фондове.

При Актив Пропъртис АДСИЦ основни акционери са ПТ Холдинг АД с дял от 28,85%, Сиенит ООД с 5,89% и ИД Адванс Инвест АД с 5,71%.

Инвестор.БГ АД и М+С Хидравлик АД са интересни примери. Там има клаузи в устава, които дават силни права на различни акционери. Подобни клаузи, разбира се, има и при други компании, но тук те са комбинирани с раздробена акционерна структура.

При Инвестор.БГ АД уставът дава право на акционерите с над 15% от акциите да блокират редица решения. Акционери с над 15% са TECHNOLOGY IN CENTRAL AND EASTERN EUROPE с 21,35% (проект на Cisco и унгарската 3ts). Също така с дял от 17,44% е Любомир Леков (включително непряко). С по 13% са Николай Мартинов (чрез Юником Консулт ЕООД) и Филип Пашов (чрез Катзко България АД, в което е управител). Тъй като кворумът на събранията на акционерите не е 100% от издадените акции, дял от 13% на практика е над 15% от кворума на събранията.

Подобна е и ситуацията в М+С Хидравлик. Дружеството е истинска корпорация, като дори трите големи акционери (Стара планина холд, Индустриален капитал холдинг и РМД-то) не могат да взимат важните решения заедно, а трябват още 2% от капитала. Важните решения се вземат със съгласието на 78% от целия капитал и досега никой не се е възползвал от правото си на вето.

Става дума за решения по промяна в устава, в капитала, в управлението, емитирането на облигации, както и за преобразуването и прекратяването на дружеството", заяви в интервю Васил Велев, изпълнителен директор на Стара планина холд АД. Основен акционер в М+С Хидравлик АД с 30,9% от гласовете е Стара планина холд АД, а с 22,37% дял е Индустриален капитал холдинг АД.

При ЕМКА АД основни акционери са КЕМП АД с 37,71%, Индустриален капитал холдинг АД с 33,42%, ЗУПФ Алианц България с 6,22% и Бисер Иванов с 6,18%.

Софарма АД също е сред компаниите без мажоритарен акционер. Към 31 декември 2011 г. с дял от 24,56% е Донев инвестмънтс холдинг АД, с 20,42% е Телекомплект АД, а с 16,24% - Финансова консултантска компания ЕООД. Телсо АД е с дял от 4,996%, фондовете на Gramercy са били с около 12%, но те вече продадоха акциите си, като основни купувачи станаха пенсионни фондове, като например УПФ Доверие обяви достигането на дял от 6,7%.

В обобщение можем да кажем, че и на БФБ-София има компании без мажоритарен акционер. Понякога обаче може акционери с дял от под 50% да действат заедно, тоест на практика като мажоритари. Но пък в други случаи самият мажоритарен акционер е контролиран от 2-3 или повече лица, което носи някаква форма на корпоративен контрол. Например Албена холдинг АД притежава 53,94% от Албена АД, но в самата Албена холдинг АД има няколко ключови акционера.

Материалът няма за цел да изброи всички дружества без мажоритарен акционер, а да акцентира върху някои примери на разпределен контрол в публичните дружества.

*Абзацът за Адванс Терафонд АДСИЦ е добавен на 21 май 2012 г.

 

Свързани компании:

София Комерс - Заложни къщи АД - Обикновени акции(SCOM)

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Актив Пропъртис АДСИЦ(AKTV)

ЕМКА АД(EMKA)

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Инвестор.БГ АД(IBG)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
softohold
преди 11 години
СИТИ ДИВЕЛЪПМЪНТ АДСИЦВЛАДИМИР МЛАДЕНОВ ВАСИЛЕВ 12.74 %ДИНЬО БЕЛЕВ ГОСПОДИНОВ 6.49 %ЦВЕТАНКА ИЛИЕВА ЦАНЕВА 26.25 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
vzhekoff
преди 12 години
Темата е много обширна, но общо взето почти няма дружество, което да няма контрол от мажоритар(и) или минотари с един център на управление. Всичко това доведе до жалката картинка на БФБ. Получава се така, че примерно едно дружество, което всяка година отчита печалби от по 30% на база емитиран капитал и около 15% на база пазарна капитализация с години не разпределя дивидент, но за сметка на това пуска облигации с по 12 и кусур % лихва за избрани (дефакто мажоритарни) акционери, а другите духат таратора. Докато всичко това се разиграва, БФБ ще си остане едно долнопробно казино, на което ще печелим просто от переодичното навлизане на свежи баламурници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Ненапразно на САЩ а и не само там, използването на вътрешна информация и използването на свързани лица на борсата се наказва много сурово. При нас - не.А след като няма санкции - защо да се спазват тия правила?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
amanotumnici
преди 12 години
Не намирам смисъл в тази статия. Имам чувството, че е написана от липса на идея за материал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
krasimiranaydenova
преди 12 години
Добавям Премиер Фонд АДСИЦ - най-големият дял е под 38%, има още няколко акционера с по 5-9%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Наистина, под малки имах предвид под 50%, но акционери с 20%, с 15%, с 10%, съвсем не са малки.Може би трябваше да ползвам думата "немажоритарни" акционери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Tradanza
преди 12 години
"Свързаност може да има между малки акционери" Ами когато са малки все тая. Когато това е втория по големина акционер нещата изглеждат съвсем различно. Само отбелязвам:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 12 години
Тук е засегнат случая, където няма мажоритар на първо ниво на акционерната структура. Свързаност може да има между малки акционери на база собственост, роднинство, дългосрочно приятелство, задължения, бизнес отношения, дългосрочно или бъдещо бизнес партньорство.Материалът не анализира в дълбочина, кога, защо и как се е оформил баланса на силите в дадено дружество. Няма и хипотези кога тези дългосрочни еднопосочни гласувания, биха се променили и разминали. Всичко това е субективно, всеки има възможността да вземе субективното си решение има ли или не демокрация в дадено дружество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Дам. Има бели лястовици тук там. Макар и някой от тях спорни поради трудното изследване на възможната свързаност в определени случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Tradanza
преди 12 години
Огнян Донев не е ли в надзорния съвет на Телекомплект АД?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още