IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху капиталовата печалба ще съсипе БФБ и капиталовия пазар

Оборотите ще намалеят поради бягство извън регулиран пазар, много емитенти ще се делистнат, ще намалее и прозрачността на борсата

09:30 | 15.10.12 г. 44
Автор - снимка
Редактор
Данъкът върху капиталовата печалба ще съсипе БФБ и капиталовия пазар

В събота вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заяви, че в момента се работело по текстове за облагане на печалбите от фондовата борса, като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета.

Предлаганият данък върху капиталовата печалба от търговия с ценни книжа на регулиран пазар
ще съсипе БФБ-София и капиталовия пазар в България изобщо, като могат да се откроят следните проблеми, които ще възникнат поради въвеждането му. 

Проблем 1: Бягство към OTC пазара

На първо място сделките на БФБ-София рязко ще намалеят, защото сега само сключените на регулиран пазар на БФБ-София са необлагаеми. Когато станат облагаеми с 10%, инвеститорите ще ги сключват на OTC (т. нар. извънборсов пазар - over the counter). OTC сделките се обявяват в уеб страниците на инвестиционните посредници, като инвеститорите плащат такси и комисионни само на посредника си и на Централен депозитар. БФБ-София става излишно звено, тоест няма защо да се плаща нейната комисионна.

Малкото изключение ще са пенсионните фондове, които са задължени да купуват и продават на регулиран пазар. Обикновените физически и юридически лица обаче ще предпочетат да спестят борсовата комисионна, когато става дума за уговорена сделка, а големите сделки на БФБ-София са уговорени предварително, което ще удари по приходите на БФБ-София.

Проблем 2: Намаляване на прозрачността и видимостта на пазара

Сега повечето сделки се регистрират при БФБ-София и съвсем малка част в близо 100-те уеб страници на инвестиционните посредници. В бъдеще много повече сделки ще се обявяват само на уеб страниците на посредниците (включително банките). Тоест информацията ще се разпръсне и ще стане невидима. Представете си, че в раздел Сделки на Investor.bg ще се виждат не 211 сделки, както в петък (12 октомври 2012 г.), а само 1/3 от тях, или около 70 сделки, а другите са разпръснати по сайтовете на блио 100-те посредници у нас.

Проблем 3: Отписване от търговия на редица публични дружества

Много дружества са на борсата, или са били, именно заради неблагаемостта на капиталовите печалби на регулиран пазар. Например през юли 2002 г. Пиринско пиво АД стана публично дружество. Тоест още в първата година на данъчната префенция, тя започна да се използва, без това използване да носи стойност за капиталовия пазар.

Carslberg купи 67% от Пиринско пиво през август 2002 г. След това Carslberg отправи търгово предложение за останалите акции и отписа дружеството от публичност в началото на 2003 г., само няколко месеца, след като продавачът на акции от Пиринско пиво си осребри печалбата без да дължи данък.

Десетки дружества са се листвали на БФБ-София с причината, че няма да се дължи данък при продажбата. Например Бялата лагуна АД. Други дружества, в които само 1-2% от акциите са в дребни инвеститори, вероятно са все още на борсата, само защото при продажба на основният пакет, няма да бъде дължим данък.

Такива може би са Петрол АД и Булгартабак холдинг АД, например. В тютюневия холдинг основният акционер БТ Инвест Гмбх държи малко под 80%, придобити от държавата в края на 2011 г. Всъщност в големи акционери са 98% - група от лица, някои от които с обща стратегия при покупката на земи от държавния поземлен фонд (ДПФ) срещу ПКБ (поименни компенсационни бонове) държат други 18% от Булгартабак холдинг АД към 13 юни 2012 г.

Това са Полет – 2000 ЕООД с 363 663 акции, Принт Инвест ЕООД с 302 515 акции, Агроленд Консулт ЕООД с 347 773 акции и Никкомерс 01 ЕООД с 305 182 акции. Дяловете на 4-те фирми са съответно 4,9%, 4,1%, 4,7% и 4,1%, или общо 17,8%. С дела на БТ инвест Гмбх това са общо почти 98%, а всеки дял над 95% дава възможност за безпроблемно отписване от публичност след съответната процедура от няколко месеца.

Наскоро Investor.bg писа, че има силен дим, а огънят не се вижда при Маунтин Парадайс АДСИЦ и Артанес Майнинг Груп АД, тоест оборотите с акции и капитализациите на дружествата не съответстват на финансовия им фундамент. Също така обикновените акции на Химимпорт АД бяха с по-малка капитализация от дружеството Велграф Асет Мениджмънт АД или Инвестиционната компания Галата АД.

Вероятно случаи като с Пиринско пиво и други подобни са причина за намерението на правителството да обложи печалбите на регулиран пазар с данък. Подобни са и случаите с десетките публични предлагания на съществуващи акции, при които данък печалба не беше платен от продавачите.

Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 0 rate down comment 0
efcomp
преди 11 години
Както за останалите доходи има данък, така и върху капиталовата печалба е спарведливо да има данък! Като следствие ще се инвестират затворени пари в реален бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 0
afterd
преди 11 години
Че ще промени, да, но чак да съсипе... По-скоро да върне БФБ към основата и - когато доброволно се свързаха няколкото борси в БГ с идеята да има по-голяма видимост и по-справедливи цени. ОК, първоначално може да има стрес, отлив на дружества, но те ще са такива, от които и без това борсата (или по-скоро масовите инвеститори) нямат особена полза, тъй като са листнати с някаква тяхна специална цел. Особено тези варианти, които описваш за избягването на плащане на данък с нищо не са спомогнали за привличането на дългосрочен интерес към борсата - нито на купувачи, нито на продавачи. Така че най-много да има изчистване и ако евентуално (което не вярвам да се случи) никое дружество не остане да се търгува, значи няма смисъл от борса в този и вид. Когато се появи истинско търсене, ще я има и нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 0
poorcitizen
преди 11 години
какво е БФБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 0
Eon
преди 11 години
Нека Дянков да направи БФБ като NYSE и тогава с радост ще му платя 10% от печалбата си.В копирането на чуждата практика сме много добри - когато става въпрос за цедене на стотинките от БФБ.Обаче в копирането на положителните неща - никакви ни няма.Да вземе да въведе данък чистота - всеки който си изсипе пепелника от колата на улицата или хвърли хартийка (или коша от терасата) да бъде глобяван от 2-3 дебеловрати спортистчета. С това ще постигне троен ефект:1. Ще си увеличи приходите на 'бюджета' - заветната му цел.2. Ще направи България по-чиста.3. Ще направи българина - европеец, и ще му промени самосъзнанието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 2
Scribbler
преди 11 години
Така сега се отвори огромна ниша в дясното пространство за следващите избори. С тези мерки, това управление се позиционира от ляво на БСП, които въведоха плоския данък!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
Темата е капиталови печалби и данъци. Пиринско пиво е пример как печелиш милиони чрез борсата и не плащаш нито лев данък. Защо е така обаче. Акциите на Пиринско пиво са придобити на регулиран пазар и са продадени чрез регулиран пазар. Да не забравяме обаче и случая Огнян Донев, който също си мисли, че не дължи нито лев данък. Да ама не, иначе Мариян щеше да го спомене и него в материала. При Донев нещата не са както при Пиринско пиво. Донев е придобил акциите да кажем на регулиран пазар. Продадени са обаче на нерегулиран пазар...и от тук следва, че трябва да плати данък за разликата от стотици милиони между цена придобива и цена продава. Карабашев да сте чули да го безпокоят от прокуратурата...няма и да чуете, щото използва всички възможни законови дупки тогава за да направи милиони без да плати нито лев данък. Ако не бях лично потърпевш щях да го поздравя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
Интересно: sokrat1 е написал "Бележката ми е към коментар 21." и има два отрицателни гласа?!Май верно има платени писачи и цъкачи по форумите. Чак не виждат какво цъкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 1
slavkovrr
преди 11 години
Много точно написано! Поздравления! Ясно е, че тук повечето са обикновени писачи, но не и бизнесмени или инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
... отговорна работа...казваш. Добре.Така да е. Но тоя човек навсякаде използва едни бомбастични цифри които направо стряскат четящия...нещо, което е нарочно разбира се.Затуй казвам че е пълна откачалка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
kaputov
преди 11 години
Недей така,човекът работи в застрахователна компания,как ще е откачалка.Животозастраховането си е отговорна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още