IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху капиталовата печалба ще съсипе БФБ и капиталовия пазар

Оборотите ще намалеят поради бягство извън регулиран пазар, много емитенти ще се делистнат, ще намалее и прозрачността на борсата

09:30 | 15.10.12 г. 44
Автор - снимка
Редактор
Данъкът върху капиталовата печалба ще съсипе БФБ и капиталовия пазар

В събота вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заяви, че в момента се работело по текстове за облагане на печалбите от фондовата борса, като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета.

Предлаганият данък върху капиталовата печалба от търговия с ценни книжа на регулиран пазар
ще съсипе БФБ-София и капиталовия пазар в България изобщо, като могат да се откроят следните проблеми, които ще възникнат поради въвеждането му. 

Проблем 1: Бягство към OTC пазара

На първо място сделките на БФБ-София рязко ще намалеят, защото сега само сключените на регулиран пазар на БФБ-София са необлагаеми. Когато станат облагаеми с 10%, инвеститорите ще ги сключват на OTC (т. нар. извънборсов пазар - over the counter). OTC сделките се обявяват в уеб страниците на инвестиционните посредници, като инвеститорите плащат такси и комисионни само на посредника си и на Централен депозитар. БФБ-София става излишно звено, тоест няма защо да се плаща нейната комисионна.

Малкото изключение ще са пенсионните фондове, които са задължени да купуват и продават на регулиран пазар. Обикновените физически и юридически лица обаче ще предпочетат да спестят борсовата комисионна, когато става дума за уговорена сделка, а големите сделки на БФБ-София са уговорени предварително, което ще удари по приходите на БФБ-София.

Проблем 2: Намаляване на прозрачността и видимостта на пазара

Сега повечето сделки се регистрират при БФБ-София и съвсем малка част в близо 100-те уеб страници на инвестиционните посредници. В бъдеще много повече сделки ще се обявяват само на уеб страниците на посредниците (включително банките). Тоест информацията ще се разпръсне и ще стане невидима. Представете си, че в раздел Сделки на Investor.bg ще се виждат не 211 сделки, както в петък (12 октомври 2012 г.), а само 1/3 от тях, или около 70 сделки, а другите са разпръснати по сайтовете на блио 100-те посредници у нас.

Проблем 3: Отписване от търговия на редица публични дружества

Много дружества са на борсата, или са били, именно заради неблагаемостта на капиталовите печалби на регулиран пазар. Например през юли 2002 г. Пиринско пиво АД стана публично дружество. Тоест още в първата година на данъчната префенция, тя започна да се използва, без това използване да носи стойност за капиталовия пазар.

Carslberg купи 67% от Пиринско пиво през август 2002 г. След това Carslberg отправи търгово предложение за останалите акции и отписа дружеството от публичност в началото на 2003 г., само няколко месеца, след като продавачът на акции от Пиринско пиво си осребри печалбата без да дължи данък.

Десетки дружества са се листвали на БФБ-София с причината, че няма да се дължи данък при продажбата. Например Бялата лагуна АД. Други дружества, в които само 1-2% от акциите са в дребни инвеститори, вероятно са все още на борсата, само защото при продажба на основният пакет, няма да бъде дължим данък.

Такива може би са Петрол АД и Булгартабак холдинг АД, например. В тютюневия холдинг основният акционер БТ Инвест Гмбх държи малко под 80%, придобити от държавата в края на 2011 г. Всъщност в големи акционери са 98% - група от лица, някои от които с обща стратегия при покупката на земи от държавния поземлен фонд (ДПФ) срещу ПКБ (поименни компенсационни бонове) държат други 18% от Булгартабак холдинг АД към 13 юни 2012 г.

Това са Полет – 2000 ЕООД с 363 663 акции, Принт Инвест ЕООД с 302 515 акции, Агроленд Консулт ЕООД с 347 773 акции и Никкомерс 01 ЕООД с 305 182 акции. Дяловете на 4-те фирми са съответно 4,9%, 4,1%, 4,7% и 4,1%, или общо 17,8%. С дела на БТ инвест Гмбх това са общо почти 98%, а всеки дял над 95% дава възможност за безпроблемно отписване от публичност след съответната процедура от няколко месеца.

Наскоро Investor.bg писа, че има силен дим, а огънят не се вижда при Маунтин Парадайс АДСИЦ и Артанес Майнинг Груп АД, тоест оборотите с акции и капитализациите на дружествата не съответстват на финансовия им фундамент. Също така обикновените акции на Химимпорт АД бяха с по-малка капитализация от дружеството Велграф Асет Мениджмънт АД или Инвестиционната компания Галата АД.

Вероятно случаи като с Пиринско пиво и други подобни са причина за намерението на правителството да обложи печалбите на регулиран пазар с данък. Подобни са и случаите с десетките публични предлагания на съществуващи акции, при които данък печалба не беше платен от продавачите.

Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 6
cokrat1
преди 11 години
Верно ли бе умнико....А аз съм гласувал за Обама да знаИШ..А ОВЧАРЧЕТО КАЛИТКО....НЕКА СЕ ПРЕКРЪСТИ НА КАСАНДРА....Абсолютно неграмотна прогноза!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 4
Овчарчето Калитко
преди 11 години
Няма изедник, който да се е задържал на власт!Костов вдигна осигуровките на ЕТ и самоосигуряващи се и им бихме дузпата на изборите. Тези облагат лихвите и ако обложат и печалбите от борсата, ще си заминат следващата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Никаква злоба не влагам. Давам още решения на правителството, които ще внесат социална справедливост и ще зарадват избирателите. Ще имат добър икономически ефект и самото правителство ще служи за пример и ще има моралната сила да поставя повишените си изисквания към гражданите. Колкото до публичните изяви на премиера колкото и да не ми е приятно понеже съм гласувал за ГЕРБ си излъчват феодализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 2
cokrat1
преди 11 години
Бележката ми е по коментар 18
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 8
cokrat1
преди 11 години
По полека с хиперболизацията "браточка"... абсолютен популизъм изпълнен и със злоба!!!Всичките аргументи на БСП-арите/или представящи се за независими/ са измислени и хиперболизирани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 4
space-man
преди 11 години
Сигналите които излъчва правителството са негативни и това ще доведе до дестабилизация. Премиерът се държи като феодал, което е силно дразнещо и отблъскващо. Икономиите трябва да започнат от правителството. Разпродава се мутренския автопарк и се заменя с икономичен такъв. Спират се и пътуванията за рязане на лентички / всички знаем, благодарение на кой изгрява слънцето и птичките пеят /. Правителственият самолет се продава на някоя авиокомпания или футболен клуб и се лети с граждански полети и т.н. Потенциалът за икономии е е огромен и дори данъкът от 10%, може да стане 5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 6
g5kov
преди 11 години
Колкото подкрепям данъка върху лихвите, толкова съм против този. В стила на правителството е обаче, накрая все пак да гласува само единия данък, което и предполагам ще се случи. Политически трикове са това, които следва да ни ги спестяват, когато става дума за икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
kat123
преди 11 години
Комисията за финансов надзор ще излезе с някакво становище?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 7
dakl
преди 11 години
Интересно защо твърде много хора се заблуждаваха в очакванията си от Б.Б. и неговото правителство.А то се стовари върху страната като тежък природен катаклизъм, последствията от който ще тегнат върху всичики нас с години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 13
pernik
преди 11 години
Предложението го пподкрепям, добре е всички доходи да се облагат по плоския начин с 10%, няма защо едните да се облагат, а другите не. Доходът си е доход, независмо от какъв източник и данък за него следва да се дължи. Колкото до заобикалянето през OTC, ами може да се направи схема и там да се облага, както трябва да е. Да се сложи регистрация на сделките или по някакъв начин прехвърлянията да се вписват в ТР, и ето начин ще има.Аз друго не разбирам, защо се допусна досега да не се облагат и тези доходи, т.е. да има преференции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още