IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ – добрите примери са възможни и по време на пандемия

Правилният път за растежа на българските компании минава през БФБ, коментира изпълнителният директор на борсата Маню Моравенов

17:12 | 29.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

БФБ и региона

Представянето на българския пазар през 2020 г. спрямо това на други регионални борси не беше много добро. Ако разгледаме представянето на българския пазар през призмата на движението на основните борсови индекси, то SOFIX е с най-голям спад в сравнение със съседните регионални борси.  „Както знаете, Борсата само предоставя средата за търговия с финансови инструменти, движенията се определят от търсенето и предлагането, съответно очакванията на инвеститорите“, коментира Моравенов.

От гледна точка на динамика на търговията за първите 11 месеца на 2020 г. при броя сделки вече изпреварваме стойностите за целите 2018 и 2019 години. Нарастването на броя сделки е 27%, а ръстът при оборота е около 2% спрямо предходната година. Като добавим и стойностите от традиционно силния месец декември резултатите ще са още по-добри. В допълнение, през настоящата година през борсата бяха набрани повече от 315 млн. лв. в резултат на увеличения на капитал от настоящи емитенти, което е най-високата стойност в последните 12 години.

В каква посока ще поеме българският капиталов пазар през 2021 г.?

„Очакваме с позитивизъм новата 2021 г., в която се надаваме здравната криза, свързана с COVID-19, да остане зад нас с оглед стартирането на процеса на ваксинация в Европа в близко бъдеще. Това би спомогнало за една по-оптимистична година и за основния ни индекс SOFIX, в която да бъде преодоляно част от сериозното му изоставане спрямо представянето на международните пазари. Мога да споделя, че към момента SOFIX се търгува при много атрактивни съотношения на основните показатели p/e и p/b, които са съответно 3,96 и 0,71.

Полагаме сериозни усилия и за увеличаване на познаваемостта на пазар beam като атрактивна възможност за набиране на капитал от страна на малките и средни компании в страната, като от 2021 г. за период от 5 години капиталовите печалби от търговия на този пазар ще са необлагаеми по подобие на регулирания пазар на БФБ", посочи Моравенов.

„Предстои активна работа с партньорите ни от Фонд на фондовете, ЕБВР и ББР за структуриране на възможности за финансиране на компании както за IPO на пазара beam, така и за регулирания пазар. Ще активизираме на периодична база инициативи с професионалните организации на инвеститорите (на инвестиционните посредници, на банките, на управляващите дружества и на пенсионните фондове). Ще търсим решения за образователни проекти и инициативи в областта на устойчивите финанси, като в тях ще привлечем представители на  държавни институции и регулатора, на  неправителствени организации и на бизнеса. Ще работим по възможностите за увеличаване от палитрата на инвестиционните продукти, в които може да се инвестира чрез БФБ. Ще задълбочим сътрудничеството на БФБ с борси от региона, но и с големи борси, гарантиращи достъп до международните инвеститори. Убеден съм, че правилният път за растежа на българските публични дружества и бъдещото им  листване на глобалните борсови пазари минава през БФБ“, категоричен беше директорът на БФБ .

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
mitik75
преди 3 години
Как да печелим от дигиталното злато - криптовалута биткойн, подробно описание тук: ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
vlado64
преди 3 години
Глупости , пандемията на БФБ е от години ! И ще продължи още ! И ние ситни инвеститори хванахме влака на запад ! Така че само си чешате езиците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още