IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на началото на ЕС?

Предложенията за реформи няма да върнат доверието на пазара, сега са нужни краткосрочни мерки, смята блогърът Under the Sun

12:00 | 02.12.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Краят на началото на ЕС?

В началото на своята бляскава кариера на един от най-известните атлети на изминалото столетие - Мохамед Али, се налага да премине по пътя към върха през една от легендите в бокса, спечелил няколко колана в различни категории - Арчибалд Мур.

Любопитното в случая е, че Арчи вече е минал четиридесетте и освен всичко друго е бивш треньор на бъдещата звезда. Освен гений в спорта, Али е изключителен шоумен и знае как да печели вниманието, а и любовта на публиката.

Той вече е изградил своя запазена марка в стил „тримата мускетари и Сирано дьо Бержерак“ на Дюма и подобно на тях пророкува изхода на двубоя в рими:

„Не идвайте късно и не шумете в залата. Ще нокаутирам Арчи Мур в четвъртия рунд, в началото.“

Вярвате или не, но шампионът почти винаги е прогнозирал до точност развитието на срещата в своите артистични изяви. Сигурно от него би излязъл страхотен портфолио мениджър и би ми било интересно да чуя няколко негови стихчета относно бъдещето на Европа.

Подобно на Али прозвуча и Оли Рен, когато тази седмица каза, че в рамките на следващите десет дни ще се реши съдбата на ЕС. Естествено, той вкара известен драматизъм, използвайки познатите прийоми на добрите актьори – леден глас, мрачно лице…

Другата асоциация, за която се сещам, рисува доста по-катастрофални дни от световната история. Книгата „10 дни, които разтърсиха света“ на американския комунист и журналист Джон Рид, който описва октомврийските събития през 1917 г. в Русия.

Дали ще видим турбуленция от подобен мащаб до, а и на самия девети декември, когато е поредната среща на върха? Дали ще бъдем свидетели на революция в поведението на политиците, които подценяваха досега ситуацията и отдавна изгубиха инициативата в борбата с дълговата криза?

Може би…Може би, защото в сряда за първи път наблюдавахме координирани действия на световно ниво от години – нещо, което пазарът отдавна желаеше да види.

Може би не, защото Пазарът не вярва вече на сълзи. Особено след като изгубихме бройката на срещите на върха, на Екофин, окончателните решения на проблема.

Но вече има и нови нюанси на ситуацията.

Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
Това не е краят. Това дори не е началото на края. Но може би е краят на началото.Не знам защо винаги цитират тази самоцелна игра на думи за голяма мъдрост. Може би щото е на политик с лесно запомн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
stari4ka
преди 12 години
Икономическият модел изисква печатане на пари и нови дългове до следващия балон, за това по-полека с оптимизма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
ivo111
преди 12 години
Инвесторе, поздравление за публикацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Danny666
преди 12 години
Друга глупост:" Отговорът, от който се нуждаем, трябва да бъде комплексен. Реформите са основното лекарство, но финансовите пазари очакват подобни координирани действия и незабавно решение на двете години ваканция, които си взеха лидерите на ЕС."ХА ХА ХА финансовите пазари очакват САМО ЕДНО ! ПЕЧАТНИЦАТА бе мили ! ВСИЧКО ДРУГО ЗА ТЯХ Е ГАДНА АГОНИА. А за откровенните ти глупости за РИФОРМИ ха ха ха е какви точно да са бе мили. ПЕНСИЯ НА 100 години или в БОГАТА ЕВРОПА да бачкат като в КИТАЙ ? Ха ха ха ти знаеш ли че в Китай се работи 7 дена в седмицата ???Аз за купичка ориз не виждам некой Грък, Италянец или Франсе да работи за да е конкурентно способен ! Явно ти верваш на пропагандата. Да си жив и здрав :) Няма да коментирам другите ти откровенни глупости щото за ПРОПАГАНДА преписана от източници СПОНСОРИРАНИ директно от заинтересуваните страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Danny666
преди 12 години
Инвестор абе до кога ще публикувате то зи откровенно неграмотен финансово човек ?Ако е роднина на некой в редакцията ...разбирам и моите извинения :) в днешно време всеки леффф от хонорар е добре дошъл ха ха ха иначе ....И за да не бъда голословен да цитирам неколко бисера да се посмеем заедно." Липсата на желание, а и на парични средства да се плати сметката, изкарва на сцената централните банки като единствено възможно краткосрочно решение. " МИЛИ АБЕ ТИ НЯКОГА ДА СИ ВИЖДАЛ ДЪРЖАВА ДА ИМА ПАРИ ? Съвременната Понзи система не позволява наличието на такива без дълг ! За това и за да си платят дълга ТРЯБВА ДА ВЗЕМАТ НОВ такъв. На това му се казва ИЗМАМА, ноооо понеже е Държавна не я лови закон ха ха х а ЦБ ВИНАГИ СА БИЛИ единствено възможно решение КАПИШ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 12 години
Хубаво начало на ЕС , с много шамари - дано да се вземат на сериозно и да не се правят на шутове. До няколко ни ще разберем нещо повече - без детайли , срокове и ангажименти обаче нещата си остават същите . Това е мисля едина от последните възможности да се вземе сериозно решение , като търпението е на привършване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още