IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Справедливи ли са исканията за необлагаем минимум и гъвкав ДДС?*

Меките, но значими данъчни промени в полза на по-нискодоходните групи могат да донесат значими икономически позитиви, смята Атанас Пеканов

14:11 | 20.10.17 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 14 rate down comment 3
Hahoto
преди 6 години
За пипането на плоския данък Танасе /Пеканов/ шъ цитирам оня реклама - "Е за наденицата ви утепах!" :) Защо както добре е казал колега съфорумец по-доле нещо у нас като работи и се появяват 100 експерта с "умни" идеи да го сосипят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 3
Dies Irae
преди 6 години
Въпрос с повишена трудност:Бедния плаща ДОД 10% от 450 лева заплата - 45 лева"Богатия" който се осигурява на 6000 лева плаща - 600 леваСега ще развиваш теория, че 45 лева за бедния са много и тн. обаче на 450 лева всички данъци (за работник и работодател) са 182.10 (това е без ДДС и акцизи ако пуши и пие), а този с 6000 - 1392.12 лева (пак без ДДС и акцизи за горива, алкохол и цигари и тн). Забелязваш ли колосалната разлика?Като се добави, че този с 6000 лева заплата има и образование (инвестиция която е редно да се заложи като % изплащане от заплатата през бъдещия живот и активност на индивида, а образованието е скъпо удоволствие) и картинката излиза доста по сложна. Та тази мантра с прогресивния данък си я избиите от главата. Плоския данък е най коректен. Дали да има по високи данъци за лукс (яхти, скъпи коли и тн.) Да за това съм съгласен. Но да се взима все повече от тези които реално работят за да се даде на мързеливите е най грешното нещо за нашата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
"У нас" в Русия имаме опит с намаляването на ДДС(НДС го наричаме). Президента Путин обеща намаляването на данъка за полетите до Калининград, Владивосток и други социално чувствителни дестинации. И компаниите вдигнаха цените?!?!? Желанието им е след като се намали данъчната тежест, да свалят цената фактически до предишните им нива. Ако някой си мисли че в милата ни татковина няма да се получи същия ефект, малко се е пообъркал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 8
Sakamano
преди 6 години
Бедните хора също живеят в тази държава и трябва да плащат данъци (макар и почти символични) както всички останали. За пръв път от много години имаме работеща данъчна система. А щом нещо работи - долу лапите, спрете да го "поправяте"! Плоският данък (който всъщност е пропорционален) е напълно справедлив. Не "социално справедлив", а справедлив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 8
Setver
преди 6 години
И какви инвестиции постигнахме за последните 10г. с плоския данък, липсата на ноеблагаем минимум и липсата на диференцирано ДДС за основни екзистенциални продукти? Нещо не се вижда резултата, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
xapoznai
преди 6 години
Стига глупости, даже трябва да се вдигне ддс-то на стоките от първа необходимост, а на цигарите, алкохола и горивата акцизите - двойни. После се слага една четворна ограда с ров по средата и снайперисти през километър, гранична зона където се стреля на месо, национализация на всички медии и готово. Какво да се занимаваме тука с глупости! Когато Фамилиите натрупат достатъчно капитал и всички останали ще забогатеят. Светлото Бъдеще е близо! Само още малко остана - стягайте коланите и бачкайте здраво за да мине по-бързо това време и после ще дойдат реките от мед и масло!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 3
data
преди 6 години
Я ми кажи къф е ефекта от намаленият ддс за туризма ? Станахме по конкурентни , вдигна се качеството ? Не просто едни пари вместо да влязат в бюджета и да има пари за социална политика отиват при едни хора собственици на хотели . Е , същото ще стане и с останалата "социална политика през приходите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 15
todor6104
преди 6 години
Високи заплати идват от висока производителност на труда. Висока производителност на труда се постига с инвестиции. Като вземеш печалбата и я дадеш на ниско образования какво ще се инвестира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
ert
преди 6 години
Горанов гледа на хляба мекото, по-лесно е да одере кожата на бедния с високи плоски данъци и липса на необлагаем доход, отколкото да иска пари от богатите с прогресивен подоходен данък. Нали сме богати на бедни хора, що да не ги дере?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още