IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стъпка напред във възстановяването на износа на редкоземни метали от Китай

Япония е най-големият вносител на редкоземни метали, а доставките от Китай бяха спрени през септември

12:02 | 19.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стъпка напред във възстановяването на износа на редкоземни метали от Китай

Китай е улеснил износа си на редкоземни метали за Япония след известен период, в който доставките бяха прекъснати, съобщи Bloomberg, позовавайки се на японското търговско министерство.

Проучване на министерството е установило, че 16 японски компании са отчели подобряване на ситуацията с китайските митници. В един от случаите дори е започнало товарене на суровини за доставка, по думите на министъра на търговията на Япония Акихиро Охата.

Той е изразил надежда, че износа на редкоземни метали от Китай за Япония ще се възстанови до нормализиране на ситуацията.

Миналата седмица Охата е постигнал напредък по въпроса при разговорите си с китайския си колега Джан Пин по време на форума на организацията за икономическо сътрудничество в Азиатско-тихоокеанския регион.

Сега японският министър е обявил, че очаква доставките на металите, които се използват в производството на хибридни автомобили и радарни системи, да се възстановят следващата седмица.

Японските власти обявиха, че Китай е блокирал износа си на въпросните метали, след като китайски риболовен кораб се сблъска с лодки на японската брегова охрана в близост до острови, върху които и двете страни предявяват претенции. Китайското търговско министерство обаче отрече през септември да е налагана забрана върху износа за Япония.

Япония, която е най-големият вносител на редкоземни метали, предприе действия за диверсифициране на източниците си на доставки, разработване на заместители на металите, както и рециклиране на минералите.

От анкетираните компании 11 са посочили, че все още очакват да видят подобрение на вноса от Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още