IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски и китайски компании продължават да купуват петрол от Либия

OMV потвърди, че купува петрол от Либия и че планира да продължи да го прави в близко бъдеще, твърдейки, че това не противоречи на санкциите срещу страната

17:20 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейски и китайски компании продължават да купуват петрол от Либия

Европейски и китайски компании продължават да купуват петрол от Либия, подпомагайки по този начин режима на Муамар Кадафи със стотици милиони долари, въпреки наложените от Запада финансови санкции, целящи да свалят Кадафи от власт, предаде Financial Times.

Австрийската петролна компания OMV потвърди в сряда, че купува петрол от Либия и че планира да продължи да го прави в близко бъдеще.

От компанията са посочили, че действията й не са в противоречие със санкциите на ЕС и ООН, които са насочени срещу полковника и обкръжението му, а не срещу контролирани от него компании като National Oil Company (NOC) или централната банка на страната.

Unipec, търговското подразделение на китайската петролна група Sinopec, също е изпратило в сряда танкер до терминал в Либия с цел да купи 2 млн. барела петрол на обща стойност над 230 млн. долара по сегашните цени.

Вашингтон наложи много по-строги санкции на режима в Либия от ЕС и ООН, припомня FT.

Представители на щатското финансово министерство са заявили, че американски компании не могат да извършват плащания към институции, които са обект на санкциите на Вашингтон, като Либийската централна банка, но могат да правят депозити в специални сметки, които по-късно ще бъдат изплатени на Либия.

Главният изпълнителен директор на OMV Волфганг Рутенщорфер е посочил, че компанията му има “дългосрочни споразумения за доставки” с Триполи. Той е подчертал, че OMV не прехвърля пари на Кадафи, тъй като бизнес партньор на австрийската компания винаги е била и все още е либийската държавна петролна компания NOC.

NOC обаче все още е под контрола на привържениците на Кадафи в Триполи, подчертава FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още