IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият производител на диаманти в света готви IPO за 3 млрд. долара

Руската компания „Алроса” планира да продаде около 20-25% от акциите си през 2012

16:15 | 18.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Най-големият производител на диаманти в света готви IPO за 3 млрд. долара

Руската компания „Алроса”, която е най-големият производител на диаманти в света, планира да осъществи първично публично предлагане на акции (IPO) за 3 млрд. долара през 2012 г.

Това е съобщил главният изпълнителен директор на компанията Фьодор Андреев, цитиран от Bloomberg.

„Моята лична цел е да подготвим компанията, така че да сме готови да проведем IPO в средата на следващата година”, посочва Андреев в интервю за телевизия Bloomberg.

„Алроса” проучва в момента възможностите за листване, които предлагат фондовите пазари в Русия, Хонконг, Великобритания и Канада, уточнява той.

Минната компания, която е монополист в добива на диаманти в Русия, е държавна собственост и планира да продаде около 20-25% от своите акции догодина.

Средствата от продажбата на акции ще се използват за разширяване на дейността, както и за изплащане на дълговете й за 3,2 млрд. долара, посочва Андреев.

„Големи банки като Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley и VTB Bank” ще бъдат поканени за участие в първичното публично предлагане като съветници, казва още Андреев.

При успех на IPО-то „Алроса” ще стане най-голямата публично търгувана компания, добиваща диаманти, в света. Нейният най-голям конкурент е базираната в Южна Африка De Beers, която е лидер по приходи от продажби. Тя се делистна от фондовата борса в Йонахесбург през 2001 г.

Други големи производители на диаманти са минните компании Rio Tinto Group и BHP Billiton, но за тях добивът на диаманти представлява по-малко от 5% цялото производство.

Това може да направи „Алроса” обект на сериозен интерес от страна на инвеститорите, след като цените на необработените диаманти скочиха с 90% от най-ниските си нива през 2009 г.

Инвеститорите не могат да търгуват директно с диаманти, защото те се продават единствено в затворена мрежа от търговци, или от търговци на дребно.

Базираната в Якутия, Сибир, компания произвежда 34 млн. карата (220 хил. унции) диаманти през миналата година в сравнение с 33 млн. карата за De Beers.

„Алроса” има за цел да увеличи производството до 40 млн. карата до 2018 г., като инвестира около 7,5 млрд. долара в нови мини.

Пазарната оценка на компанията трябва да е сходна с тази на производителите на злато, смята Андреев, добавяйки, че оценките на анализаторите за бизнеса й варират между 6 и 12 млрд. долара.

Китай наскоро надмина Япония и стана вторият най-голям купувач на диаманти в света след САЩ, които изкупуват 38% от производството през 2010 г., по данни на De Beers.

Световните цени на необработените, или неполирани, диаманти, скочиха с 26% през миналата година до нивата си отпреди рецесията, по данни на International Diamond Consultants.

Ботсуана е най-големият източник на диаманти в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още