IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на либийски нефт драстично се сви до 20% от предишните обеми

В момента Либия произвежда само 250-300 хил. барела нефт на денонощие

13:35 | 07.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Производството на либийски нефт драстично се сви до 20% от предишните обеми

Производството на петрол в Либия към момента е паднало до 250-300 хил. барела в денонощие. Това обяви днес държавната Национална нефтена корпорация (National Oil Corporation) на Либия, съобщи Итар-Тасс.

До началото на настоящата тежка политическа криза, вече преминала в гражданска война, Джамахирията произвеждаше около 1,6 млн. барела на денонощие, т.е. сегашното производство е по-малко от 20% от предишните обеми. Основни потребители на либийски нефт са средиземноморските страни и най-вече Италия.

В средата на март обаче производството на петрол в Либия беше напълно прекратено, по данни на Международната агенция за енергия (МАЕ).

Преди два дни беше съобщено, че петролен танкер с вместимост 1 млн. барела нефт е пристигнал в либийското пристанище Марса ел Харига, което е контролирано от бунтовниците. Очакванията бяха износът да бъде осъществен от бунтовниците, като приходите няма да влязат в хазната на Либия. Това беше първата подобна операция на либийските бунтовници, които контролират редица пристанища в източната част на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още